Weer autobom in Kiev, inlichtingenman gedood

Een autobom doodde op vanochtend, 27 juni, om 8.15 uur in Kiev een hoge inlichtingenman van het Oekraïense ministerie van Defensie, Maksim Sjapoval. Hij was commandant van de speciale troepen van de militaire inlichtingendienst en betrokken bij de strijd in de Donbas. Het ministerie noemde de moord een 'terroristische actie'. In een jaar tijd zijn in Oekraïne verschillende mensen bij op de persoon gerichte aanslagen gedood. De overheid wijst meestal direct in de richting van Rusland, dat volgens Oekraïne nog steeds beschikt over een uitgebreid netwerk van spionnen in de voormalige vazalstaat.

bomaanslag kiev 27 juni

Een jaar geleden werd de Wit-Russische journalist Pavel Sjeremet met een autobom in Kiev vermoord. Na uitgeweken te zijn uit Wit-Rusland en Rusland belandde hij in Kiev, waar hij als gewaardeerd onderzoeksjournalist werkte. De toedracht van die moord is nog steeds onduidelijk. Kiev gaf de schuld aan Rusland, maar er zijn ook sporen die wijzen in de richting van de Oekraïense veiligheidsdienst. In mei publiceerde het internationaal onderzoekscollectief OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) de documentaire Killing Pavel, waarin uit de doeken wordt gedaan dat de Oekraïense overheid, al dan niet met opzet, bij het onderzoek belangrijke steken heeft laten vallen.

Afgelopen maart werd het Russische parlementslid Denis Voronenkov op klaarlichte dag in Kiev doodgeschoten. Het parlementslid was uitgeweken, volgens de Russen omdat hij verwikkeld was in louche zaken. Hij stond op het punt om bij de Oekraïense justitie te getuigen over de annexatie van de Krim.

Eerder deze maand schoot een Tsjetsjeen, die zich voordeed als een Franse journalist, de Tsjetsjeense strijder Adam Osmajev neer, die aan de zijde van Kiev tegen de rebellen in de Donbas vocht. Zijn vrouw doodde de aanvaller, Osmajev overleefde de aanslag.

In de opstandige rebellenrepublieken in de Donbas zijn de afgelopen 3 jaar talloze dodelijke aanslagen geweest. Naast onderlinge afrekeningen tussen rivaliserende bendes, vonden ook wederzijdse wraakacties plaats van Oekraïense milities en rebellen. Er zijn ook aanwijzingen dat de Russische geheime dienst de meest anarchistische bendeleiders in de republieken uit de weg heeft laten ruimen. 

 

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.