Russin en Oekraïense smeken om vrijlating van hun zoons

De Russin Svetlana Agejeva en de Oekraïense Tamara Klych vroegen tijdens een ontmoeting in Kiev hun presidenten Poetin en Porosjenko om hun zoons vrij te laten. De Rus Viktor Agejev zit sinds eind juni in Oekraïense krijgsgevangenschap, de Oekraïner Stanislav Klych zit al drie jaar vast in Verchnje-Oeralsk, nadat hij in 2016 tot 20 jaar is veroordeeld wegens moord op Russische soldaten tijdens de oorlog in Tsjetsjenië, twintig jaar geleden. De moeders smeken om gratie voor hun zonen, die volgens hen het slachtoffer zijn van een oorlog tussen Oekraïne en Rusland die zij nooit hebben gewild.

Svetlana Agejeva: 'Ik wil zeggen, Vladimir Vladimirovitsj, het ligt in uw macht, dat geloven wij, help ons! En namens mezelf wil ik u nog vragen, als gewoon mens, maak een einde aan die oorlog, die onze volkeren verdeelt! Dit verdriet verbindt nu onze moederharten en wij zijn samen. Luister naar ons, alstublieft, help ons in ons verdriet en help de volkeren van Rusland en Oekraïne elkaar weer te begrijpen en weer samen te komen! Dit is een verzoek recht uit het hart. Zo kunnen we niet verder leven.'

Tamara Klych: 'Meneer Vladimir Poetin, ik vraag u en smeek tot God, vanuit mijn hart: laat ons niet zo lijden, als ik en Svetlana, wier zoon in dezelfde situatie zit als mijn zoon! Ik wil dat u, Vladimir Vladimirovitsj Poetin, en onze Oekraïense overheid, Pjotr Aleksejevitsj Porosjenko, deze kwestie oplossen. Dat ligt in uw macht - om onze kinderen naar huis te laten komen, hen gratie te verlenen en een einde te maken aan de oorlog. Een oorlog die wij niet willen - een moeder die uit Rusland is gekomen, evenmin als ik. Ik wil dat wij in vrede leven en één slavisch volk zijn. En geen vijanden.'

Op initiatief van journalist Pavel Kanygin van de Russische krant Novaja Gazeta reisde Agejeva naar Oekraïne, waar de Oekraïense geheime dienst SBOe haar in de gevangenis van Starobilsk een korte ontmoeting toestond met haar zoon Viktor (22) uit de Altaj, die op 24 juni werd opgepakt in Oost-Oekraïne en in afwachting van zijn proces vastzit op verdenking van deelname aan een 'terroristische organisatie'.

Viktor Agejev heeft verklaard dat hij als Russisch soldaat op een militaire missie in Oekraïne was, een versie die door het Russische ministerie van Defensie als 'fictie van Oekraïense propagandisten' is verworpen. Volgens het ministerie had Agejev al in 2016 zijn ontslag genomen uit het leger, maar zijn moeder en vrienden bevestigden tegenover de BBC dat hij in maart 2017 als militair een contract voor militaire dienst heeft getekend. Twee weken later werd hij naar de Donbas gestuurd.

Agejev maakte bij zijn arrestatie volgens de Oekraïense overheid deel uit van een spionagegroep uit de Volksrepubliek Loegansk, een van de twee afvallige provincies in de Donbas, waar nu al drie jaar een door Rusland gesteunde oorlog woedt. Een tweede Rus werd bij het gevecht gedood, aldus de Oekraïners, en vier 'terroristen' uit de rebellenrepubliek zijn krijgsgevangen gemaakt.

svetlana agejeva met haar zoon viktor in gevangenis in starobilskSvetlana Agejeva met haar krijgsgevangen gemaakte zoon in de gevangenis van Starobilsk in Oekraïne (foto Facebook)

Stanislav Klych werd in mei 2016, samen met Mykola Karpiuk, in Tsjetsjenië veroordeeld tot 20, respectievelijk 22 jaar gevangenisstraf, omdat zij in 1994/95 als lid van een Oekraïense terreurgroep tijdens de oorlog in Tsjetsjenië 30 Russische soldaten zouden hebben gedood. Volgens de Oekraïense advocaat Nadya Volkova van het Oekraïense Mensenrechten Helsinki Comité is daarvoor geen enkel bewijs geleverd. Ze heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Klych en Karpiuk, lid van de Oekraïense extreem-rechtse organisatie UNA-UNSO, die is verboden in Rusland, werden in 2014 in Rusland opgepakt en vervolgens in Tsjetsjenië berecht. Amnesty International noemde de rechtszaak een 'travestie van gerechtigheid' en zei dat de gevangenen zwaar waren gefolterd om bekentenissen af te dwingen.  

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.