Oekraïense Donbas de facto in handen van Rusland

De Duitse krant Bild legde onlangs de hand op een Russisch regeringsdocument waaruit blijkt dat Moskou het rebellengebied in de Donbas feitelijk al heeft geannexeerd. De hele bestuursstructuur is in handen van Russische ambtenaren. Het document behandelt de Donbas de facto als een regio van Rusland. Het gebied wordt bestuurd door 6 werkgroepen: 'Financiën en belastingwetgeving', 'Salarisbeleid en publieke dienstverlening', 'Herstel van de industrie', 'Handel in energie', 'Electriciteitsmarkt' en 'Infrastructuur en transport'.

De International Crisis Group onthulde begin dit jaar al dat alle salarissen, pensioenen en soldij van de rebellen in de Volksrepublieken door Moskou worden betaald. Het midden- en kleinbedrijf, voor zover niet geplunderd, is in handen van de locale separatisten, de grote bedrijven van tycoons als Rinat Achmetov doen rechtstreeks zaken met Moskou. De rebellen zijn ondergebracht in min of meer reguliere legereenheden die onder bevel staan van Russische militairen. 400 km grens tussen Rusland en Oekraïne staat nog altijd wagenwijd open voor import van personeel, wapens en humanitaire hulp. De OVSE heeft daar nauwelijks of geen toezicht op. 

http://www.bild.de/politik/ausland/ukraine-konflikt/donbass-shadow-government-45102202.bild.html (link opent in nieuw venster)

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.