De publikatie van een filmpje waarin medewerkers van een strafkolonie in Jaroslavl een gevangene martelen heeft in Rusland geleid tot ophef en arrestaties.
Het landelijke Onderzoekscomité heeft acht mannen laten oppakken en de Federale Dienst voor de uitvoering van strafmaatregelen (FSIN) stelde vervolgens een commissie in die alle Russische strafkampen gaat doorlichten op mishandeling. 17 medewerkers van Kolonie 1 in Jaroslavl zijn op non-actief gesteld. Irina Birjoekova, de advocate van gevangene Jevgeni Makarov, die het filmmateriaal op 20 juli naar buiten bracht via de krant Novaja Gazeta, is na bedreigingen van het personeel het land ontvlucht.
De martelingen, duidelijk zichtbaar op een tien minuten durend filmpje, vonden plaats op 29 juni 2017. Een grote groep mannen, sommigen in camouflagepak, mishandelt een gevangene die met ontbloot onderlijf op zijn buik op een tafel ligt. Ze slaan hem eindeloos met rubberen stokken op zijn voetzolen en benen, draaien zijn armen achterop zijn rug, stompen hem en gooien emmers water over zijn hoofd. De man schreeuwt en vraagt om vergiffenis. De bewakers bespotten en bedreigen hem. Het filmpje is gemaakt met de camera van een van de werknemers van het FSIN, die wettelijk verplicht zijn een ingeschakelde videocamera bij zich te dragen. De beelden belandden bij de ngo Maatschappelijk Oordeel (Obsjestvenny Verdikt), die het doorspeelde naar de Novaja Gazeta.
VN-comité tegen marteling
De publikatie bracht de Russische overheid ernstig in verlegenheid. Op 25 en 26 juli presenteerde Rusland zijn vierjaarlijkse verplichte rapportage voor het Comité tegen Marteling van de Verenigde Naties in Genève. Rusland heeft de VN-Conventie tegen marteling ondertekend. Het Comité vroeg de Russische delegatie onder leiding van onderminister van Justitie Michail Galperin direct om opheldering over de martelingen. In dezelfde week werd bekend dat een medewerker van een strafkolonie in Brjansk wordt verdacht van mishandeling van een gevangene met de dood tot gevolg. Studenten in Voronezj dienden een klacht in tegen de politie wegens mishandeling tijdens hun verhoor. In de Noord-Kaukasus werden 7 politieagenten veroordeeld tot straffen van 3 tot10 jaar wegens marteling van gearresteerden.
Nadat advocate Birjoekova de video had gekregen vroeg ze toestemming om Makarov te bezoeken. Ze werd pas een paar dagen later tot hem toegelaten. Ze constateerde bij hem blauwe plekken, schaafwonden, gesprongen adertjes in zijn oog en opgezwollen benen. Ze diende een klacht in bij het Onderzoekscomité, het FSIN, het OM en het Europese Hof voor de Mensenrechten. Een 22-jarige onderzoeksrechter van het Onderzoekscomité zag de video al een jaar geleden en oordeelde toen dat hij geen overtredingen had gezien.
Eerder incident in Jaroslavl
In de strafkolonie van Jaroslavl had al eerder, op 21 april 2017, een misdrijf plaatsgevonden, waarbij naast Makarov ook Ivan Nepomnjasjtsjych en Roeslan Vachapov waren mishandeld. Dat leidde tot ontslag van de directeur van de strafkolonie. Nepomnjasjtsjych nam in 2012 deel aan de massademonstraties tegen verkiezingsfraude in Moskou en werd wegens 'slaan van een politieagent' tot 2,5 jaar kamp veroordeeld.
De marteling van Makarov die in het filmpje zichtbaar is zou hebben plaatsgevonden onder leiding van Ivan Kalasjnikov, de plv chef voor 'opvoedingsarbeid' van het kamp, die nu figureert in de strafzaak 'wegens overtreding van professionele bevoegdheden in de vorm van gebruik van geweld (art. 286 van het Russische Wetboek van Strafrecht). Omdat hij kanker heeft, heeft Kalasjnikov slechts huisarrest opgelegd gekregen. Een aantal arrestanten heeft inmiddels schuld bekend en beloofd medewerking te verlenen bij het onderzoek.
De eerste reactie van een onderdirecteur van de Federale Dienst voor het penitentiaire systeem Anatoli Roedy was dat Makarov, die een straf uitzit wegens roof en afpersing, '136 overtredingen had begaan in het strafkamp en er alles aan deed om de medewerkers te provoceren.' Een andere topfunctionaris van het FSIN, Valeri Maskimenko, heeft Makarov inmiddels namens de dienst zijn verontschuldigingen aangeboden.Hij zei zich te schamen voor zijn (ex)werknemers.
Volgens het hoofd van de presidentiële mensenrechtenraad Michail Fedotov, die de strafkolonie inmiddels heeft bezocht, moeten de eisen voor aanstelling van personeel in de kampen worden verhoogd, evenals de salarissen. Een junior-inspecteur in een strafkolonie verdient 25.000 roebel (340 euro) per maand.
Mensenrechtenorganisaties in Rusland zeggen dat marteling veelvuldig voorkomt in Russische gevangenissen en kampen. In december 2016 schreef activist Ildar Dadin een open brief, waarin hij uitvoerig vertelt over martelingen in de kampen. Dadin werd tot drie jaar kamp veroordeeld omdat hij regelmatig eenmansprotestacties hield. Na de open brief werd hij overgeplaatst en verdween. Zijn vrouw Anastasiya Zotova zocht de publiciteit en vond hem terug in een kamp in Karelië.
In zijn open brief schreef Dadin:
On September 11, 2016, the colony director Kossiev came to me with three employees. Together, they started beating me. Over the course of that day, I was beaten a total of four times, by 10-12 people at once. They would kick me. After the third beating, they lowered my head into a toilet right there in the cell.
On September 12, 2016, [several] employees cuffed my hands behind my back and hanged me by the handcuffs. Being suspended in this manner caused terrible pain in the wrists, twisted out my elbows, and caused horrible back pain. I was suspended like that for half an hour. Then they took off my underwear and said they would bring another prisoner to rape me unless I stopped my hunger strike. After that, I was brought to Kossiev’s office, where he said to me in the presence of other staff: 'You have been beaten up slightly. If I give orders, you will be beaten much worse. If you try to complain, they will kill you and bury you under the fence.' After that, they beat me regularly, several times a day. Regular beatings, bullying, humiliation, insults, intolerable detention conditions – this is happening with the other prisoners, as well.
Dadin werd na internationale protesten uiteindelijk vrijgelaten.
Bronnen: Novaja Gazeta, RBK, Meduza, Radio Free Europe, Kommersant
Lees hier het rapport van de ngo Maatschappelijk Oordeel over martelingen in het Russische strafsysteem (in het Russisch). Ook in het Russisch hier een overzicht van persbureau Meduza van 50 recente voorvallen van martelingen in Russische gevangenissen en kampen,
,