Toestand hongerstakende filmer Sentsov wordt kritiek

Berichten over de gevangen Oekraïense cinéast Oleg Sentsov wijzen erop dat zijn toestand kritiek aan het worden is. Sentsov is sinds 14 mei in hongerstaking in een Russisch werkkamp uit protest tegen zijn veroordeling en die van 64 andere Oekraïeners in Russische detentie. Op een smeekbrief van zijn moeder heeft het Kremlin geantwoord dat ‘een veroordeelde misdadiger zelf om gratie moet verzoeken’. Sentsov weigert dit te doen, omdat hij daarmee zou erkennen iets te hebben misdaan.

 sentsovRecente foto van Oleg Sentsov in gevangenschap

Een lid van de Russische adviesraad voor mensenrechten, Zoja Svetova, heeft Sentsov enkele dagen geleden, op 14 augustus, in zijn strafkolonie in de Poolcirkel gezien en noemde zijn toestand ‘slecht’ en 'bijna kritiek'. De artsen in het kamp zeiden tegen haar dat zijn hart ernstig verzwakt is en dat het heel riskant zou zijn om hem dwangvoeding te geven. Een poging daartoe zou tot zijn dood zou kunnen leiden.  Zijn advocaat Dinzi verklaarde vorige week dat Sentsov ‘klaar is om te sterven’. Hij heeft volgens hem al 30 kilo aan gewicht verloren. Hij blijft bij zijn eis dat 64 Oekraïense politieke gevangenen door Rusland worden vrijgelaten. 

Tien dagen geleden ontving een nicht van Sentsov een brief van hem waarin hij schrijft dat hij nauwelijks meer op zijn benen kan staan. Hij klaagde erover dat hij geen brieven ontvangt en dat hij van informatie uit de buitenwereld wordt afgesneden. De kampleiding wil hem, zo schrijft hij, naar een ziekenhuis in Europees Rusland overbrengen, maar hij is bang dat hij het vervoer niet zal overleven.  In het lokale ziekenhuis durft hij zich te laten opnemen, omdat ze hem daar eerder hebben mishandeld.

Intussen worden er van veel kanten pogingen gedaan om de Russische autoriteiten tot vrijlating van Sentsov te bewegen. Meer dan honderd bekende figuren uit de filmwereld, onder wie Jan-Luc Godard, Ken Loach en Costa Gravas, plaatsten een oproep op de website van de Franse krant Le Monde. ‘De manier waarop hij wordt behandeld is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en de artistieke vrijheid. Dat mogen we niet accepteren’, zo schreven de ondertekenaars.

Merkel en Poetin

De Oekraïense president Porosjenko heeft Angela Merkel gevraagd om dit weekeind bij haar ontmoeting met Poetin in Duitsland een beroep op hem te doen Sentsov vrij te laten. In Oekraïne wijzen politici erop dat andere politieke gevangenen zonder zelf een gratieverzoek te hebben gedaan door Rusland zijn vrijgelaten.   

Porosjenko heeft deze zomer zelf een paar keer met Poetin telefonisch gesproken over Sentsov.  Ze spraken af dat Oekraïense gevangenen in Rusland en Russische gevangenen in Oekraïne door hun beider vertegenwoordigers voor mensenrechten mochten worden bezocht en hun uitwisseling op gang zouden brengen. Dit initiatief, noch het aandringen door president Macron, Europese instellingen en internationale campagnes door filmers tijdens het WK Voetbal, heeft tot nog toe enige beweging in de zaak gebracht.

Sentsov kreeg in augustus 2015 20 jaar gevangenis opgelegd wegens het plegen en voorbereiden van terroristische aanslagen op de Krim. Hij zou samen met anderen brand hebben gesticht in het kantoor van Verenigd Rusland en de Russische gemeenschap en een Lenin-standbeeld hebben willen opblazen. Zelf heeft hij altijd ontkend geweld te hebben gebruikt of in de zin te hebben gehad. Sentsov is geboren in de stad Simferopol op de Krim en was daar toen Rusland in maart 2014 het schiereiland annexeerde. De filmer was een prominente opposant van het Russische ingrijpen en werd in mei 2014 opgepakt. Ruim een jaar later veroordeelde een militaire rechtbank in de Russische stad Rostov hem. Drie andere Krim-bewoners werden als medeplichtigen tot 10 en 7 jaar veroordeeld.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.