Waar is Navalny?

Al een week lang is er geen enkel contact met Aleksej Navalny (47). Ook op 12 december verscheen hij niet per video in de zoveelste rechtszaak tegen hem. Maandag kregen zijn advocaten te horen dat hij niet meer in het strafkamp in Melichovo aanwezig is, waar hij een straf van 19 jaar uitzat, onder meer wegens 'terrorisme'. Zijn gezondheid is na 21 opsluitingen in de isoleercel zeer slecht en familie en collega's maken zich grote zorgen. Historica Tamara Eidelman roept op tot actie. 'Ze willen hem breken op de meest sadistische manier'.

Navalny Waar is NavalnyWaar is Navalny? Picket bij de Russische ambassade in Londen (foto Team Navalny)

door Tamara Eidelman

WAAR IS NAVALNY?

Als ik deze tekst schrijf woedt in de provincie Vladimir de winter. Het is 16 graden onder nul. Ik stel me sneeuwhopen en ijzige koude voor. Ik stel me voor hoe koud het was in de cel, toen Aleksej Navalny zich vorige week zo beroerd ging voelen dat hij op de grond ging liggen. Ik probeer me voor te stellen wat er nu met Navalny aan de hand is en de meest gruwelijke varianten schieten door mijn hoofd. 

Het probleem is dat we niet weten wat er met Navalny aan de hand is. Al dagen is er geen enkel nieuws over hem, hij verscheen niet op de videobeelden bij de zoveelste rechtszitting, zogenaamd omdat de electriciteit in het strafkamp is uitgevallen. 

WAT IS ER MET NAVALNY?

Gaat het zo slecht met hem dat hij niet kan spreken? Is hij opgenomen in het kampziekenhuis? Wordt hij behandeld of onthoudt men hem juist medische zorg, zoals ze hem al een jaar (JAAR!!!) niet naar de tandarts laten gaan, en wat doen ze eigenlijk met die andere politieke gevangene, Aleksej Gorinov, die geen medicijnen krijgt? [Gorinov kreeg 7 jaar kamp omdat hij zich uitsprak tegen de oorlog en is er volgens zijn advocaat heel slecht aan toe - red.] Hebben ze hem, doodziek, op transport gezet? 

WAAR IS NAVALNY?

Wat willen ze met hem doen? Hetzelfde als met Aleksej Gorinov, Ilja Jasjin, Vladimir Kara-Moerza, Sasja Skotsjilenko en een hoop andere moedige mensen. Ze willen hen breken. En breken op de meest sadistische en vernederende manier - ze reduceren tot verwoeste invaliden, ze beroven van hun gezondheid en hun kracht. Ervoor zorgen dat ze nauwelijks nog kunnen praten of bewegen, dat ze zelfs niet meer kunnen zitten of staan. En vervolgens met leedvermaak toezien hoe ze langzaam uitdoven in de gevangenis.

WAAR IS NAVALNY?

Het is nu weekend en de leiding in het strafkamp kan rustig uitslapen, lunchen met een wodkaatje, en heeft het volste recht geen antwoord te geven op de verontruste vragen. Kolonel Dmitri Nozjkin, die naar men zegt regelmatig vergadert met zijn ondergeschikten over hoe men het leven van Navalny, 'Poetins grootste vijand', nog zwaarder kan maken, zal tevreden zijn over zijn resultaten. Ik zou burger Nozjkin willen aanraden te bedenken dat hij pas 41 jaar oud is en er een grote kans is dat hij een regime change in Rusland nog zal meemaken, zodat hij zijn gerechte straf niet zal ontlopen. Maar Nozjkin laat me nu siberisch. Mij raakt Navalny.

WAAR IS NAVALNY?

Laten we niet schreeuwen uit 'krachteloze woede en wanhoop', of roepen dat we 'niets zullen vergeven en vergeten', en in godesnaam geen banaliteiten debiteren over de 'doodsstrijd van het regime'. Laten we bedenken wat we nu kunnen doen. Ik ben de dag begonnen met een vrij zinloze handeling - ik heb een brief geschreven aan Amnesty International. Ik weet hoe ze draaiden en hun standpunt over Aleksej hebben gewijzigd. Ik begrijp dat zijn lot hen waarschijnlijk helemaal niet raakt, maar ik heb een formulier op hun site ingevuld met de mededeling dat ik een klacht wil indienen vanwege hun onverschilligheid jegens het lot van Navalny.

Navalny MelichovoNavalny in Melichovo

Nu zit ik te denken wat ik nog meer kan schrijven. En ik besloot dit bericht te schrijven. Een paar minuten voor zijn arrestatie zei Navalny: 'Ik ben niet bang, dus wezen jullie het ook niet'. Hij zit in de gevangenis in onmenselijke omstandigheden, mag de isoleercel nauwelijks verlaten, mag geen bezoek en zelfs geen post ontvangen van zijn gezin, medische hulp wordt hem ontzegd en hij mag niet omgaan met zijn advocaten (van wie er enkelen zelf ook ander de tralies zijn beland). Tegelijkertijd leest hij, denkt na, peinst over een strategie in verband met de komende 'verkiezingen' en schrijft onwaarschijnlijk krachtige teksten.

WAAR IS NAVALNY?

Ik herinner me hoe buitenlandse diplomaten in Minsk ter bescherming op bezoek gingen bij [Nobelprijsinnares - red.] Svetlana Aleksijevitsj. Wie verdedigt nu Navalny? Ik vind dat ieder mens die ook maar op enigerlei wijze contact heeft met internationale mensenrechtenorganisaties moet proberen hen aan het werk te zetten. Elk mens die ook maar wat van doen heeft met de vrije pers moet zijn mening geven. Iedereen die 'influencers' kent moet hen vragen zich uit te spreken. Helpt het niet? Ik weet het niet. Lawaai en het trekken van de aandacht hebben altijd toch enig effect op de situatie gehad. Als Navalny, wat God verhoede, sterft in de gevangenis, dan zal kolonel Nozjkin daarvoor ooit gestraft worden - net als dat andere gespuis. Maar maakt dat het voor ons makkelijker te verdragen?

WAAR IS NAVALNY?

Tamara Eidelman werkte jarenlang in Moskou als historica op een gymnasium. Wegens haar standpunten over de oorlog werd ze tot 'buitenlands agent' verklaard en ze heeft Rusland inmiddels verlaten.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.