President Poetin heeft vandaag het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven de VN te melden dat Rusland zich terugtrekt uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het hof vervolgt personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid, daden van agressie en oorlogsmisdaden.
Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het hof de verwachtingen niet waargemaakt en is het 'geen echt onafhankelijk, gezaghebbend orgaan van internationale rechtspraak geworden'. Het hof heeft in de 4 jaar van zijn bestaan slechts 4 vonnissen geveld en meer dan $ 1 miljard gekost, aldus het ministerie. Rusland heeft ook geen vertrouwen meer in het hof omdat het weigert Georgische functionarissen te vervolgen in verband met de vijfdaagse oorlog in Zuid-Ossetië (Georgië) in 2008, maar slechts 'Zuid-Osseetse milities en Russische soldaten' van betrokkenheid beschuldigt. Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov heeft Rusland zich bij zijn besluit laten leiden door 'nationale belangen'.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag (foto ICC)
Rusland ontkent dat er een verband bestaan met de uitspraak van openbaar aanklager van het Hof, Fatou Bensouda, die bij de publikatie van het jaarrapport, deze week, de annexatie van de Krim betitelde als een gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne. In het deze week verschenen jaarrapport van het ICC is dat als volgt geformuleerd:
'The information available suggests that the situation within the territory of Crimea and Sevastopol amounts to an international armed conflict between Ukraine and the Russian Federation. This international armed conflict began at the latest on 26 February when the Russian Federation deployed members of its armed forces to gain control over parts of the Ukrainian territory without the consent of the Ukrainian Government. The law of international armed conflict would continue to apply after 18 March 2014 to the extent that the situation within the territory of Crimea and Sevastopol factually amounts to an ongoing state of occupation. A determination of whether or not the initial intervention which led to the occupation is considered lawful or not is not required. For purposes of the Rome Statute an armed conflict may be international in nature if one or more States partially or totally occupies the territory of another State, whether or not the occupation meets with armed resistance.'
Het Internationaal Strafhof is in 2002 van start gegaan, nadat 139 landen het zogenaamde Statuut van Rome hadden ondertekend. Rusland tekende in 2000, maar ratificeerde niet, evenmin trouwens als onder meer de Verenigde Staten, Israel en Iran. Door ondertekening verplichtten de landen zich wel aan het Statuut van Rome te houden. Onder meer de VS hebben hun handtekening later ingetrokken. Oekraïne trad op 17 april 2014 tot het Hof toe middels twee verklaringen waarin het de rechtskracht van het Hof op Oekraïens grondgebied erkent.
Rusland is het vierde land in enkele weken tijd dat aankondigt zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof. Zuid-Afrika, Burundi en Gambia maakten onlangs bekend dat zij het Strafhof te eenzijdig vinden. In de 10 jaar van zijn bestaan zijn er 20 verdachten gedaagd, allen Afrikanen. De Gambiaanse minister van informatie motiveerde de stap van zijn regering aldus: 'Dit besluit is gerechtvaardigd omdat het Strafhof, ondanks dat het een Internationaal Strafhof wordt genoemd, in feite een Internationaal Kaukasisch (blank) Hof is voor de vervolging en vernedering van gekleurde mensen.' Een verdere uittocht dreigt, want ook Oeganda en Kenia zouden ernstig overwegen hun medewerking te staken.