Russische rechter beveelt vrijlating politiek activist Dadin

Het Russische hooggerechtshof heeft in een verrassende uitspraak de onmiddellijke vrijlating gelast van politiek activist Ildar Dadin. Zijn veroordeling voor meerdere eenmansprotesten zonder vergunning uit 2015 werd vernietigd verklaard.

Dadin (34) kreeg eind 2015 drie jaar gevangenisstraf in een strafkolonie opgelegd, in maart 2016 werd de straf in hoger beroep verlaagd tot 2,5 jaar. Dadin was de eerste en enige demonstrant die werd berecht volgens een nieuw controversieel wetsartikel uit 2014. Dit artikel 212.1 voorziet in zwaardere straffen voor betogers die in een periode van 180 dagen herhaaldelijk zijn opgepakt bij illegale protesten. De wet werd ingesteld na de massaprotesten tegen Poetin in de periode 2011-2013.

Eerder deze maand, oordeelde het constitutioneel hof dat artikel 212.1 niet kon worden toegepast in gevallen waarin het protest geen bedreiging voor de gemeenschap vormde: ‘Als een persoon [...] geen schade aanricht, dan moet de overtreding worden beschouwd als een technische inbreuk, in plaats van als een gevaar voor de gemeenschap,’ concludeerde het hof en stuurde het vonnis naar het hooggerechtshof voor revisie.

Ildar DadinDadin hield éénmansprotest op het Rode Plein

Dadin werd het gezicht van de Russische strijd tegen marteling van gevangenen. In november 2016 schreef hij vanuit zijn strafkamp een brief, waarin hij beschreef hoe hij en andere gevangenen werden geslagen en gemarteld door gevangenisbewakers. Hij schreef ook dat hij werd bedreigd met verkrachting en de dood. Het verhaal van Dadin veroorzaakte opschudding in Rusland. Na de brief werd er een tijdlang niets van Dadin vernomen, ‘Waar is Ildar Dadin’ was een trendic topic op sociale media. Later werd bekend dat Dadin was overgeplaatst van een gevangenis in Karelië, in het noordwesten van Rusland, naar een strafkamp in de Altai in Siberië.

Dadins advocaat Aleksei Liptser is verrast door de beslissing van het hof: ‘We dachten dat er besloten zou worden tot een nieuw proces.’

Dadin’s vrijlating kwam ook als een verrassing voor zijn vrouw, de journaliste en activiste Anastasia Zotova. Tegen de BBC verklaarde zij heel blij te zijn en te hopen dat de wet nooit meer zal worden toegepast. Maar tegen Dozjd TV zei ze zich zorgen te maken dat Dadin kort na zijn vrijlating opnieuw zal worden gearresteerd. Zotova prees de internationale aandacht voor de zaak van haar man, die volgens haar van grote invloed was op het besluit van het hof.

Bronnen: Radio Free Europe, Meduza, Dozjd, BBC