Duizenden Russen herdenken moord op Boris Nemtsov

Zondag 26 februari liepen duizenden mensen door het centrum van Moskou ter herdenking van de moord, twee jaar geleden, op de felle Poetin-criticus en liberale oppositiepoliticus Boris Nemtsov. De autoriteiten verleenden toestemming voor de mars en pasten ook geen censuur toe op de leuzen die werden meegedragen. De politie sprak van 5.000 deelnemers, de organisatoren telden er 15.000. Het aantal deelnemers was minder dan een jaar geleden, toen er 24.000 betogers meeliepen. 

 

{gallery}galeries/Nemtsov{/gallery}

 

De demonstranten liepen met borden in de kleuren van de Russische vlag met daarin kogelgaten getekend. Rode borden met de vraag 'Wie heeft [de moord] besteld?' werden massaal meegedragen. Onder portretten van Nemtsov stonden teksten als 'Hij streed voor een vrij Rusland', 'Helden sterven niet. Rusland zal vrij worden'. Er waren borden tegen de annexatie van de Krim en borden met 'Ik ben niet bang'. Een vrouw droeg de tekst: 'Poetin is een schande voor Rusland. Wij eisen impeachment!' Mensen riepen 'Rusland zonder Poetin!', 'Poetin is oorlog!'

De betoging verliep zonder problemen. Het enige incident was dat iemand de voorzitter van de liberale partij Parnas, Michail Kasjanov, groene verf in z'n gezicht gooide. Ook in andere steden werd gedemonstreerd ter herdenking van Nemtsov, onder meer in Sint Petersburg, Nizjni Novgorod en Jekaterinenburg.

Boris Nemtsov, die in de jaren negentig gouverneur en vice-premier was, en zich onder Poetins presidentschap ontwikkelde tot oppositieleider, werd op 27 februari 2015 's avonds laat op een brug vlakbij het Kremlin door onbekenden doodgeschoten. Nemtsov stond op het punt een rapport te publiceren over de betrokkenheid van Russische militairen bij de oorlog in de Oekraïense Donbas. Vijf mannen uit Tsjetsjenië staan sinds afgelopen oktober terecht als verdachten van de liquidatie. Zij ontkennen.

Kat en muisspel om herdenkingsplek

De plaats van de moord wordt dagelijks ingericht als herdenkingsplek met foto's en bloemen. 's Nachts wordt alles haastig weggehaald in opdracht van de stedelijke autoriteiten. De aanhangers van Nemtsov geven het echter niet op. Zo herhaalt zich het kat- en muisspel rond de herdenkingsplaats al twee jaar lang.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.