In tientallen steden in Rusland demonstraties tegen corruptie

De oproep van corruptiebestrijder Aleksej Navalny om zondag in het hele land te demonstreren tegen corruptie is massaal gevolgd. In tientallen steden is gedemonstreerd. De opkomst varieerde van enkele tientallen tot enkele duizenden mensen. De aanleiding voor de demonstratie is een film over de rijkdommen van premier Dmitri Medvedev, door Navalny op YouTube gezet en al door 15 miljoen mensen bekeken. Dmitri wordt spottend 'Dimon' genoemd en de actie ging van start onder het logo 'Dimon otvetit' (Dimon moet verantwoording afleggen). De woordspeling op Demon ontgaat niemand.

De overheid reageert verschillend: in sommige steden, zoals Novosibirsk, kregen de demonstranten toestemming. De demonstratie trok enkele duizenden mensen en verliep rustig. In Moskou is de demonstratie niet toegestaan, maar desalniettemin kwamen duizenden mensen op de been bij het Poesjkinplein en op de Tver-straat, vlakbij het Kremlin. De politie arresteerde initiatiefnemer Aleksej Navalny vrijwel direct en probeerde de demonstranten ertoe te bewegen naar huis te gaan. In de loop van de middag veegde de politie het Poesjkinplein leeg. Schattingen over arrestaties in Moskou variëren van 700 tot 1000 man.

Demonstranten bij het Poesjkinmonument in Moskou, rond 14 uur lokale tijd (foto Facebook)

Het internettelevisiekanaal Dozjd filmde de aanhouding van Navalny. Hier de beelden
Ook de medewerkers van zijn Fonds voor de Strijd tegen Corruptie zijn door de politie meegenomen.

Ook elders in het land zijn arrestaties geweest.

demo Moskou politieAchter het Kremlin stond meer oproerpolitie klaar.

Demo Moskou arrestst

Volgens het Constitutioneel Hof, zo meldt Open Russia, is de meeting in Moskou niet verboden, maar heeft de burgemeester niet op tijd een alternatieve locatie aangewezen. Navalny heeft zijn aanhangers vervolgens voorgesteld in plaats van een demonstratie een alternatieve actievorm te kiezen: een optocht over de Tver-straat, vanaf metro Witrussisch station totaan het Rode Plein. 'Wat doen we gewoonlijk tijdens een optocht? We lopen. We lopen samen als teken van protest, van solidariteit of van steun. Je hoeft dus alleen maar uit elk metrostation aan de Tver-straat te komen en te gaan lopen.'

'We lopen met vrolijke gezichten. We genieten van de lentedag. We begroeten vrienden en uit onze ogen straalt de vastberadenheid om te strijden tegen corruptie.'

Het actiecentrum van Navalny heeft de hele dag een livestream uit heel Rusland verzorgd om een beeld te geven van de omvang van de demonstraties, die op de staatstelevisie niet zijn getoond. Navalny wil in 2018 deelnemen aan de presidentsverkiezingen, maar is inmiddels veroordeeld wegens een smeergeldzaak, waarmee zijn deelname aan de verkiezingen onmogelijk is gemaakt.

Ook de non-gouvernementele organisatie Open Rusland, een ngo die is opgezet door Michail Chodorkovski, zond via een livestream rechtsstreeks beelden van de betoging in Moskou uit. Deze staan nog online en kunnen hieronder worden bekeken.

 

De nationale (staats)televisie negeert de betogingen goeddeels, maar toonde gisteren wel beelden van het neerslaan van een (veel kleinere) vergelijkbare demonstratie tegen president Loekasjenko in Minsk. Daar sloeg de politie hard in op een kleine 2.000 demonstranten die de straat opgingen uit woede over de 'wet op de landloperij', die werklozen verplicht tot het betalen van extra landlopersbelastingen.

In Vladivostok, Novosibirsk, Tsjita, Barnaoel, Chabarovsk, Tomsk, Oefa, Petersburg en vele andere steden werd betoogd. Volgens sommige journalisten namen meer dan 80 steden deel. Het vormt een bewijs van de organisatiegraad en de populariteit van Navalny's anticorruptiecampagne. Een opmerkelijk geluid kwam van de burgemeester van Jekaterinburg, Jevgeni Rojzman, die de demonstratie toejuichte. Hij twitterde: 'Jekaterinburg! Fantastisch mensen die de straat zijn opgegaan. Heel respectabel.' Volgens schattingen gingen in Jekaterinburg 5.000 man de straat op.

 

RojzmanTweet van burgemeester Rojzman van Jekaterinburg
demo PetersburgDemonstranten op het Marsveld in Sint Petersburg

In Petersburg verhuisden de demonstranten later naar het Paleisplein bij de Hermitage.

demo Petersburg Paleisplein

In Vladivostok, in het Verre Oosten, protesteerden demonstranten net als elders met een plaatje van een eendje.
Dat is een verwijzing naar een van president Medvedevs luxe landhuizen met een speciaal huis voor eenden.

 

Protest ook in de Siberische stad Novosibirsk. Op het bord de tekst: 'Een dief moet in de gevangenis zitten'

Novosibirsk