Olieman Setsjin noemt ex-minister corrupte misdadiger

Igor Setsjin, topman van het staatsenergieconcern Rosneft, is dinsdag 5 september niet in de rechtbank te Moskou verschenen om te getuigen in de zaak-Oeljoekajev. Setsjin zei niet persoonlijk te zijn opgeroepen voor de zitting in het corruptieproces tegen de voormalige minister van Economische Zaken. De bestuursvoorzitter van Rosneft, een van de machtigste zakenlieden van Rusland, stond alleen op de lijst van getuigen. De verdediging dacht dat Setsjin ook in persoon zou worden gedaagd voor de zitting van begin september.

Setsjin heeft zich desondanks in het openbaar wel al uitgesproken over de vraag of Oeljoekajev zich schuldig heeft gemaakt aan het aannemen van 2 miljoen dollar smeergeld. Zij het niet in de rechtszaal in Moskou, maar in Vladivostok 6500 kilometer oostwaarts. Tijdens een conferentie over de economische ontwikkeling van Oost-Rusland zei hij in de wandelgangen: ‘Ik zal jullie hier direct mijn getuigenis geven. Oeljoekajev, in zijn hoedanigheid als minister, eiste een onwettige tegenprestatie, bepaalde zelf de omvang daarvan, kwam ook zelf, nam haar zelf in ontvangst, laadde haar zelf in zijn auto en ging zelf weg’, aldus Setsjin in Vladivostok. ‘Een misdrijf: er valt niets meer over te zeggen.’

Oeljoekajev werd op 14 november 2016 op heterdaad gearresteerd. De minister zou in het hoofdkantoor van Rosneft, waar hij op bezoek was bij de topman en diens hoofd beveiliging, twee (akte)tassen met geld in ontvangst hebben genomen. Het zou gaan om 200 pakjes met elk 100 biljetten van 100 dollar. De coupures waren geprepareerd om later makkelijk vingerafdrukken te kunnen vaststellen. Hierbij was Oleg Feoktistov, chef bedrijfsveiligheid van Rosneft, betrokken. Feoktistov was tot de zomer nog als generaal bij de staatsveiligheidsdienst FSB werkzaam. De FSB had Oeljoekajev volgens persberichten al eerder een ‘staart’ gegeven, na een tip van VTB-topman Andrej Kostin, de huisbankier van Rosneft.

Geheime bandopnamen

Tijdens de rechtszitting van 5 september maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er twee bandopnamen zijn van de gesprekken die Setsjin en Oeljoekajev op die bewuste dag in november zouden hebben gevoerd. De openbare aanklager had een uitgeschreven tekst van deze conversatie bij zich. Op grond van wat journalisten in de zittingszaal konden horen, zouden Oeljoekajev en Setsjin niet openlijk over geld hebben gerept maar in een soort codetaal met elkaar hebben gesproken. Het geld zou bijvoorbeeld kunnen zijn aangeduid als ‘worst’ en het concrete bedrag als 'volume'.

Volgens het heimelijk getapte (telefoon)gesprek zouden Setsjin en Oeljoekajev hebben afgesproken om elkaar op de 14e november om 17.00 uur te ontmoeten om een ‘grote hoeveelheid kwesties’ te bespreken. Een half uur later werd de minister aangehouden.

worstmandje van setsjinPersbureau Vedomosti publiceerde een foto van een worst- en wijnmandje zoals Setsjin ze graag uitdeelt. De worst schiet hij zelf. Setsjin is een verwoed jager.

De conversatie in het hoofdkantoor van Rosneft werd vervolgens ook opgenomen. Nadat beiden de perspectieven van schaliegas hadden besproken, vraagt Setsjin aan Oeljoekajev, ondanks zijn drukke agenda, nog even te blijven. Setsjin zegt onder meer: ‘Allereerst excuus dat de boodschap op de lange baan is geschoven. We waren op dienstreis. Intussen het volume hier en daar bij elkaar gebracht. Je kunt zeggen dat de opdracht is volbracht. […] Pak aan. Laten we een kop thee drinken. Hier is de sleutel voor alle zekerheid. […] Neem ook het mandje mee. Veel geluk en zeer bedankt. Tot ziens.’

In een reactie verklaarde de advocaat van Oeljoekajev ter zitting dat de minister ervan uit ging dat hij inderdaad een gewoon cadeau kreeg: een fruitmand met wijn en een tas met worst. Oeljoekajev zelf reageerde op de beschuldigingen van Setsjin met een citaat over het Trojaanse paard uit de Aeneïs:  'Vrees de Danaeërs (Grieken), ook al brengen zij geschenken. Vrees de Danaeërs, ook al brengen zij u worst'.

Oeljoekajev typeerde eerder het telefoontje van Setsjin, die hem naar zijn kantoor zou hebben uitgenodigd, en de hem toegeschoven (akte)tassen als een provocatie: uitlokking.

Lees meer

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.