Actievoerende truckers tot 'buitenlands agent' bestempeld

Het Russische ministerie van Justitie heeft de organisatie van vrachtwagenchauffeurs die al sinds 2015 met landelijke stakingsacties protesteren tegen de invoering van tolheffingen (het zogenaamde Platon-systeem) op 1 december geregistreerd als 'buitenlandse agent'.

truckers protest russiaVrachtwagenchauffeurs protesteren in heel Rusland tegen tolheffing

Volgens de website van het ministerie is een verrassingsinspectie 'van de boekhouding uitgevoerd bij de 'Vereniging van vervoerders van Rusland', die heeft uitgewezen dat de belangenvereniging 'kenmerken heeft van een niet-commerciële organisatie, die de functie van buitenlands agent vervult'.  Verdere toelichting ontbreekt op de website van het ministerie.

De leider van de verenigde vrachtwagenchauffeurs Andrej Bazjoetin kondigde afgelopen maand aan dat zijn actiegroep van plan is half december nieuwe protesten te organiseren met het oog op de kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen van 18 maart. Algemeen wordt verwacht dat Poetin zich op 14 december, tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, zal kandideren. Niemand twijfelt in Rusland aan zijn herverkiezing. De vrachtwagenchauffeurs hebben sinds 2015 massaal actie gevoerd tegen het rekeningrijden voor vrachtwagens, middels het afsluiten van snelwegen en toegangswegen tot grote steden.

In 2012 werd in Rusland de 'wet op de niet-commerciële organisaties' aangenomen, die onder meer behelst dat organisaties die zich met politiek bezighouden én geld uit het buitenland krijgen zich dienen te afficheren als 'buitenlands agent'. De negatieve betiteling roept associaties op met landverraad. Bekende organisaties die dat predicaat hebben gekregen zijn de historische en mensenrechtenvereniging Memorial, die zich bezighoudt met de bestudering van het stalinisme en met de situatie van politieke gevangenen, en het onafhankelijke opinieonderzoeksbureau Levada Centrum in Moskou.

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.