Eis tegen ex-minister Oeljoekajev: 10 jaar strafkamp om steekpenning

Wegens vermeende corruptie heeft het openbaar ministerie van Rusland tien jaar geëist tegen voormalig minister Aleksej Oeljoekajev van Economische Zaken. Oeljoekajev wordt ervan verdacht 2 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen van het staatsenergiebedrijf Rosneft.

Behalve tien jaar strafkamp eiste openbaar aanklager Boris Neporozjni in zijn requisitoir voor de Moskouse rechtbank van maandag 4 december ook dat Oeljoekajev een boete van 500 miljoen roebel (ruim 7,5 miljoen euro) betaalt en al zijn lintjes en staatsoorkonden inlevert.

OeljoekajevMoscowTimes
Aleksej Oeljoekajev. Foto Moscow Times

Minister Oeljoekajev werd op 14 of 15 november 2016 op heterdaad gearresteerd toen hij, uitgenodigd voor een bespreking op kantoor bij bestuursvoorzitter Igor Setsjin van Rosneft, twee tassen met baar geld in ontvangst zou hebben genomen. In ruil daarvoor zou de minister hebben ingestemd met de overname van het regionale olieconcern Basjneft door staatsconcern Rosneft. Basjneft stond in de etalage, nadat het bedrijf uit de boedel van de Moskouse oligarch Vladimir Jevtoesjenkov was gehaald. Door Basjneft in te lijven kon Rosneft, dat door de westerse sancties grote moeite had een deel van zijn eigen aandelenportefeuille te privatiseren, zijn leidende positie op de Russische energiemarkt ondanks formele anti-monopolieregels versterken.

Setsjin beweerde tegenover de Russische justitie dat de minister het geld van hem eiste tijdens een topconferentie van de BRICS-landen op het eiland Goa in Indië, waar beiden in het kielzog van president Vladimir Poetin aanwezig waren. Setsjin zou vervolgens de voormalige FSB-agent Oleg Feoktistov, die hij kort daarvoor had aangetrokken als chef bedrijfsbeveiliging van Rosneft, om advies hebben gevraagd. Feoktistov adviseerde hem de FSB in te schakelen. Zelf heeft Feoktistov het oliebedrijf intussen alweer verlaten. Aanklager Boris Neporozjni baseerde zich in zijn requisitoir op deze ex-FSB’er.

Oeljoekajev op zijn beurt ontkent de aantijging dat hij bewust smeergeld zou hebben geïncasseerd. Hij dacht, zegt hij zelf, dat er wijn en andere cadeautjes in de tassen zaten. Het opgenomen gesprek van de conversatie tussen de twee mannen, dat tijdens de strafzaak werd geopenbaard, bood geen duidelijkheid over de toedracht. Beiden spraken geen klare taal.

Oeljoekajev zegt dat hij door Setsjin, die hem nadrukkelijk had uitgenodigd voor een spoedbespreking bij Rosneft, in de val is gelokt. Twee mensen die getuige waren van dat eerste gesprek op Goa, waar Oeljoekajev volgens Setsjin zijn financiële eisen zou hebben gesteld, hebben voor de rechtbank ontkend dat ze de minister die eis hebben horen stellen. De advocaten van Oeljoekajev hebben Setsjin viermaal opgeroepen als getuige in de strafzaak, maar hij weigerde te komen, wegens werkzaamheden elders in Moskou of Rusland. Setsjin liet zich intussen wel tegenover de media uit over de strafzaak tegen Oeljoekajev en de schuld van de verdachte.

Woordvoerder Michail Leontjev van Rosneft sprak er tegelijkertijd schande van dat de topman van het concern steeds opnieuw werd gedaagd om voor de rechter te getuigen. Hij kwalificeerde die oproepen als een ‘jacht’ die de rechtbank slechts in diskrediet brengt. Uiteindelijk heeft de rechtbank het niet aangedurfd om Setsjin formeel en met de sterke arm te dagvaarden.