Patriarch Kirill maant clerus: rij niet in te dure auto

Russische priesters moeten voortaan in een bescheiden auto rijden. Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft de clerus woensdag 21 mei opgeroepen om zich bij hun autokeuze in te houden, om te voorkomen dat de ‘geestelijkheid in diskrediet’ raakt en geen ‘voorbeeld’ meer is.

Het is volgens het patriarchaat in Moskou de tweede keer dat de kerkleider de lagere clerus maant. In 2012 deed Kirill ook al een vergelijkbaar appèl. Toen was zijn argument dat het verschil in comfort tussen prestigieuze en minder chique auto’s niet zo groot meer was, dat een priester alleen in een dure auto zou moeten rijden. Ook in 2012 was Kirill bevreesd voor de naam van de geestelijkheid.

Patriarch Kirill reageert met zijn herhaalde oproep tot bescheidenheid op een schandaaltje rond de 43-jarige monnik Nektari in Orjol die voor zichzelf een Toyota Land Cruiser had aangeschaft, een grote terreinwagen van ongeveer honderdduizend euro. Toen een lokale nieuwssite dat bekend maakte, verdedigde deze monnik zich aanvankelijk met het argument dat Jezus Christus tweeduizend jaar geleden ook in dure kleding rondliep. Omdat de geestelijke vond dat de gelovigen in Orjol door het bericht over zijn auto op de site waren gekwetst, eiste hij bovendien dat de journalist het verhaal zou verwijderen. Zo niet, dan zou hij de zaak bij de rechter aankaarten. Er zijn in Rusland het afgelopen jaar veel strafzaken gevoerd wegens blasfemie of belediging. In mei nog werd een 22-jarige vlogger in Jekaterinburg veroordeeld tot drieëneenhalf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij zich in een videoblog op YouTube schuldig had gemaakt aan ‘haatzaaien’ en ‘het kwetsen van religieuze gevoelens’.

svyaschennik iz orla ugrozhaet smi za statyu o ego avtomobile 1
Priester Nikolaj Seleznjov. Foto's Orlovskije Novosti

De kritiek op Nektari, die in het wereldlijke leven Nikolaj Seleznjov heet, verstomde echter niet. De monnik bond een beetje in. De auto was een cadeautje van een agrarisch bedrijf in de buurt en bovendien niet voor hem persoonlijk maar voor de hele parochie bestemd. De provinciale bisschop verklaarde dat de monnik de journalisten van de nieuwssite ook nooit had gedreigd met juridische stappen en kwalificeerde berichten daarover als ‘fake’. De kerkleiding in Moskou nam daar echter geen genoegen mee. Nadat het patriarchaat eerst had verklaard niet betrokken te zijn bij de juridische actie van Seleznjov kwam Kirill met zijn herhaalde oproep aan alle priesters in Rusland.

De kerkleiding in Moskou erkende dat de patriarch zelf in een gepantserde Mercedes rijdt. Maar dat is naar eigen zeggen onvermijdelijk, omdat Kirill permanent bewaakt moet worden door lijfwachten.

Lees meer