Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Armenië breekt met Rusland, Poetin als gopnik, verslag uit RuZland en vluchtelingen in Moldova

Armenië breekt met Rusland, Poetin als gopnik, verslag uit RuZland en vluchtelingen in Moldova

 

Beste Bezoeker, 


Met zijn nieuwe roman De grote Gopnik geeft Russische schrijver Viktor Jerofejev een beeld van de binnenwereld van Poetin en zijn straatboeven-wereld van de 'gopniks'. Andrej Archangelski bespreekt het boek.

 

Armenië staat op het punt om zijn lidmaatschap van de CSTO, een door Rusland geleid militair bondgenootschap, op te zeggen. Hoe het zover is gekomen legt Kaukasus-deskundige Emil Avdaliani uit.

 

Correspondent Eva Cukier schreef een boek over haar ervaringen in het Rusland van na de grote invasie in Oekraïne: RuZland. Land in oorlog met zichzelf en met de wereld. Historicus Gijs Kessler recenseert het boek.

 

Dénis van Vliet was in Moldova en zag hoe het land kraakt onder de toestroom van vluchtelingen uit buurland Oekraïne. Ze werden aanvankelijk gastvrij ontvangen, maar na 2,5 jaar begint die gastvrijheid barsten te vertonen.

 

 

Met zijn nieuwe roman De grote Gopnik geeft Viktor Jerofejev een beeld van de binnenwereld van Poetin en zijn straatboeven-wereld van de 'gopniks', waar hij zo prat op gaat. Ze nemen wraak op alles en iedereen vanwege hun onvervulde leven, zegt recensent Andrej Archangelski. En ze hebben altijd de steun van de overheid gehad.


 

Armenië staat op het punt om zijn lidmaatschap van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO), een door Rusland geleid militair bondgenootschap, op te zeggen. Het land voelt zich verraden door Rusland, en recente schandalen hebben de onderlinge verhouding verder op scherp gezet, schrijft Emil Avdaliani, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de European University in Tbilisi, voor denktank CEPA.


 

Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel was Eva Cukier correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou. Als één van de weinige Westerse journalisten besluit ze in het land te blijven om verslag te doen, tot zij in juni 2023 vanwege de toegenomen risico's alsnog door de redactie wordt teruggetrokken. Op 14 juni verscheen het boek dat zij over haar ervaringen schreef – RuZland. Land in oorlog met zichzelf en met de wereld. Gijs Kessler recenseert het boek.


 

Moldova kraakt onder de toestroom van vluchtelingen uit het buurland Oekraïne. Werden ze aanvankelijk gastvrij ontvangen, na 2,5 jaar begint die gastvrijheid barsten te vertonen. Werk, huisvesting en inkomen zijn een probleem, Rusland scoort met  desinformatie onder de Moldaviërs en het land worstelt met gestegen gas- en huizenprijzen, zag Dénis van Vliet in de hoofdstad Chişinǎu. Sommigen trekken door naar West-Europa.