Geheime dienst screent culturele sector op 'extremisme'

De Russische geheime dienst FSB heeft een speciale afdeling die theaters en musea screent op uitingen die strijdig zijn met de grondwettelijke orde of aanzetten tot terrorisme. Deze zogenaamde 'tweede afdeling' buigt zich nu ook over de zaak tegen toneelregisseur Kirill Serebrennikov van het gerenommeerde theater Gogol-tsentr, die huisarrest heeft vanwege de verdenking van 'grootschalige fraude' met staatssubsidies. Dat meldt persbureau RBK. De afdeling werkt nauw samen met het ministerie van Cultuur.

serebrennikov kirillRegisseur Serebrennikov werd op 25 augustus tot huisarrest veroordeeld in de Basman-rechtbank in Moskou (foto vrij van rechten)

RBK citeert het voormalig hoofd van het Centrum voor maatschappelijke communicatie van de FSB, Aleksandr Michajlov: 'Theaters, musea bevinden zich in het blikveld van de onderafdelingen [van de FSB] die zich bezighouden met de bescherming van het grondwettelijk systeem. Daar werken hooggekwalificeerde specialisten, die begrijpen wat kunst en cultuur betekenen. Ik was zelf adjunct van de afdeling die curator was van theaters en tentoonstellingen. Daar was een absoluut begrip voor het specifieke karakter [van dat werk].'

Regisseur Serebrennikov werd vorige week veroordeeld tot huisarrest tot 19 oktober, in afwachting van zijn zaak. Zijn buitenlandse paspoort is in beslag genomen. Hij zou in Stuttgart een opera gaan opvoeren. De zaak heeft in cultureel Moskou veel stof doen opwaaien. Men vreest een crack down in de kunsten.

'Culturele instellingen kunnen door de tegenstander gebruikt worden voor propaganda in de vorm van structuren die een vijandige houding ten op zichte van de Russische Federatie creëren,' aldus Michajlov tegen RBK. 'Op basis daarvan kunnen mensen worden geworven [voor veiligheidsdiensten].'

De geheime dienst kan, na toestemming van de rechtbank, telefoons van mensen in de culturele sector afluisteren, schaduwen, 'operatieve experimenten' doorvoeren en informanten installeren, aldus Michajlov. Deze taak is volgens hem aan de FSB toevertrouwd 'omdat zij dichter bij het thema van de intelligentsia staat en delicater met hen kan werken dan het ministerie van Binnenlandse Zaken'.