Nieuwste Forbes-200: ook in Rusland worden rijken rijker

Ondanks de economische recessie in Rusland zelf is het aantal Russische miljardairs in 2016 volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes toegenomen. De cijfers van Forbes, dat jaarlijks ranglijsten van de rijkste ondernemers in de hele wereld publiceert, illustreren dat de verschillen tussen hyperrijk, rijk, bovenmodaal, doorsnee en arm in Rusland toenemen.

Volgens Forbes, bedraagt het gezamenlijk vermogen van de top-200 van Russische ondernemers nu 460 miljard dollar. Dat is 100 miljard meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de recentste ranglijst van Forbes.

Deze tweehonderd rijkste Russen zijn goed voor minimaal 500 miljoen euro en maximaal 18,4 miljard dollar. In 2015 hadden de ‘armste rijken’ nog slechts een vermogen van 350 miljoen. Ook het aantal miljardairs neemt toe. Rusland kent nu 96 zakenlieden met een vermogen van meer dan een miljard dollar. In 2015 waren dat er nog 77.

De grootste stijgers op de lijst zijn de grootaandeelhouders in de staalindustrie. De aandelenkoersen in deze sector groeiden sneller dan in andere branches. Ondanks de financiële sancties, die het Westen tegen specifieke Russische ondernemers en sectoren heeft afgekondigd, groeide met name de grondstoffenindustrie.

Energie-, metaal- en mijnbouwbedrijven domineren nu de Russische economie die als gevolg van dalende olieprijzen vanaf 2014 in een recessie belandde. De financiële sector presteert aanzienlijk minder goed. De cijfers van Forbes worden mede beïnvloed door de stijgende roebel. Na de diepe val in 2014-2015 heeft de Russische munt zich in het voetspoor van de olieprijs hersteld.

unequal countries

Leonid Michelson

Voor het tweede jaar op een rij wordt de lijst aangevoerd door Leonid Michelson, mede-eigenaar van Ruslands grootste niet-statelijke gasproducent Novatek en tevens grootaandeelhouder in Sibur, een van de grootste petrochemische bedrijven van Rusland. Michelson is met Novatek de hoofdsponsor van de Russische voetbalbond, die volgend jaar een der gastheren is van het wereldkampioenschap. Zijn fortuin wordt geschat op 18,4 miljard dollar. Ter vergelijking: de rijkste man op aarde, Microsoft-oprichter Bill Gates, wordt geschat op 86 miljard dollar.

Michelson werkt vaak samen aan investeringsprojecten met miljardair Gennadi Timtsjenko, nummer vier op de Forbes-lijst. Timtsjenko heeft met zijn investeringsmaatschappij Volga groep aandelen in onder meer Novatek en Sibur. Hoewel Timtsjenko als privépersoon op de sanctielijst van de VS staat, heeft hij het afgelopen jaar zijn rijkdom weten uit te bouwen van 4,6 miljard naar 16 miljard dollar.

Staalgiganten

De tweede plaats is voor Aleksej Mordasjov, de grootste aandeelhouder van staalbedrijf Severstal en voor ruim twintig procent eigenaar van TUI, ’s werelds grootste touroperator. Zijn vermogen steeg in een jaar tijd met 6,6 miljard naar 17,5 miljard dollar. Hij schoof zo vier plaatsen in de jaarlijkse rating op.

De derde plek is ook voor een tycoon uit de staalindustrie: Vladimir Lisin, eigenaar van Novopiletsk Staal. Zijn kapitaal bedraagt volgens Forbes nu 16,1 miljard dollar, een stijging van 6,8 miljard ten opzichte van vorig jaar.

De top vijf wordt voltooid door oligarch Alisjer Oesmanov, mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal, eigenaar van ijzerertsproducent Metalloinvest en telecombedrijf Megafon. Oesmanov klaagde de oppositionele corruptiebestrijder Navalny onlangs aan wegens smaad. Oesmanov komt voor in de documentaire van Navalny over corruptie van premier Dmitri Medvedev, een film die in maart tienduizenden jongeren op straat bracht. De oligarch voelt zich door Navalny echter belasterd.

Gebroeders Rotenberg

Onder Ruslands vijftig rijksten bevindt zich ook Arkadi Rotenberg, samen met zijn broer Boris (94) is hij de eigenaar van Strojgazmontazj, het grootste bouwbedrijf van gaspijpen en elektrische toevoerleidingen in Rusland. Dit concern is verantwoordelijk voor de bouw van de brug tussen de Krim en het vasteland, een gigantisch project in de Russische infrastructuur. De gebroeders Rotenberg worden tot de binnenste kring van Poetin gerekend. Als tieners waren zij op de judomat de sparringpartners van Vladimir Poetin. Arkadi Rotenberg is een van de meeste invloedrijke zakenmannen van Rusland.