Navalny moet filmpje over Medvedev van internet halen

De Moskouse rechter eist van activist en corruptiebestrijder Aleksej Navalny dat hij zijn film over vermeende corruptie van minister-president Dmitri Medvedev offline haalt. De rechtbank stelde daarmee oligarch Alisjer Oesmanov in het gelijk, die Navalny in april aanklaagde wegens smaad. Navalny moet binnen tien dagen alle publicaties en video's met Oesmanov verwijderen en de zakenman zijn excuses aanbieden. Rechter Marina Vasina van de rechtbank in de wijk Ljoeblino eist dat Navalny de site ‘dimon.navalny.com’ in zijn geheel offline haalt. Navalny gaf tijdens de rechtszitting aan dat te weigeren.

In diverse filmpjes en blogs beschuldigt Navalny Oesmanov van omkoperij, belastingontduiking en het illegaal privatiseren van staatsmijnen. Ook vermeldt hij dat de zakenman is veroordeeld voor verkrachting. Navalny twitterde direct na de zitting ironisch: 'De rechtbank heeft mij verplicht het onderzoek "Hij is geen Dimon voor jullie" te verwijderen. Ja natuurlijk. Ik haast mij en val op de knieën. Dat is totaal uitgesloten.'

De aantijgingen jegens Oesmanov moeten van de rechter vóór 11 juni van internet zijn verwijderd. Navalny heeft opgeroepen tot een nieuw burgerprotest tegen corruptie op 12 juni, in Rusland Onafhankelijkheidsdag. Sinds deze week circuleert een gedetailleerde versie van de oproep tot protest in de sociale media.

Oesmanov is mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal. De oligarch staat bekend als een vertrouweling van het Kremlin en is eigenaar van een zakenimperium met onder andere de ijzerertsproducent Metalloinvest en een bedrijf voor mobiele telefonie.

 'Ik spuug op jou, Navalny' zegt Oesmanov in zijn eigen filmpjes gericht aan Navalny. In deze video behandelt Navalny de video's van Oesmanov. Met Engelse ondertiteling.

Navalny's film 'Hij is geen Dimon voor jullie', die beelden toont van Medvedevs vele landhuizen, trok in Rusland meer dan 21 miljoen kijkers. Omdat Medvedev niet reageerde op de beschuldigingen van corruptie organiseerde Navalny op 26 maart in meer dan 80 steden in Rusland demonstraties, waaraan in totaal volgens schattingen 60.000 mensen deelnamen. In Moskou namen 20.000 mensen deel, van wie er ongeveer 1.000 door de politie kortstondig werden opgepakt. Navalny en enkele medewerkers van zijn Fonds voor de Strijd met de Corruptie kregen 15 dagen cel.

Vooral dat ook scholieren in maart de straat opgingen trok de aandacht. Op enkele scholen in het land riepen leraren en rectoren de leerlingen daarover ter verantwoording. In een popsong probeerde zangeres Alisa Vox de minderjarigen voor schut te zetten omdat ze zich lieten gebruiken door de organisatoren. De Doema organiseerde een hoorzitting over de vraag hoe de internetgeneratie door de politiek moet worden bereikt.

In de film over Medvedev, die dateert uit maart, wordt gesuggereerd dat Oesmanov uit eigenbelang een villa ter waarde van meer dan 80 miljoen euro aan Dmitri Medvedev zou hebben geschonken. Officieel werd de villa geschonken aan een liefdadigheidsinstelling, het Sotsgosproject. De voorzitter van dit fonds is een oud-klasgenoot van Medvedev en alleen de premier mag van het landhuis gebruik maken. In ruil voor de schenking zou Oesmanov op privileges kunnen rekenen.

Navalny gaf tijdens de zitting al aan dat hij niet van plan is om vrijwillig materiaal van het web te halen. Georgi Alboerov, hoofd onderzoek van Navalny’s anti-corruptiefonds FBK (Fonds voor de Strijd met de Corruptie) is vastberaden: ‘Wij verwijderen helemaal niets,’ schrijft hij op Twitter.

Oesmanovs advocaat Henrich Padva noemt Navalny’s verzoek een politiek statement en zegt dat een verhoor van Medvedev pas in overweging kan worden genomen als Navalny met bewijs komt dat Medvedev daadwerkelijk banden heeft met het liefdadigheidsfonds. Volgens Padva bestaat dergelijk bewijs alleen in de fantasie van Navalny en de zijnen.

Volgens Navalny heeft de zaak als enige doel de aandacht af te leiden van de corruptie van premier Dmitri Medvedev. Hij noemt de rechtzaak zinloos zolang het hof geen gehoor geeft aan zijn verzoek om Medvedev te laten optreden als getuige:  ‘Ik snap dat de getuige een drukbezet man is, maar Oesmanov wil met deze zaak ons onderzoek naar Medvedev ondergraven, in plaats van zijn eigen belangen te verdedigen.’ De populariteit van de premier daalde na de verspreiding van de film.

Het hof negeerde ook Navalny’s verzoek om vicepremier Igor Sjoevalov als getuige op te roepen. Volgens Navalny is hij de enige die de uitkomst van het FBK-onderzoek kan weerleggen. Verzoeken om bepaalde documenten voor te leggen werden afgewezen. Alle 23 verzoeken van Navalny en zijn advocaten werden verworpen of genegeerd.

Lees ook: https://www.raamoprusland.nl/actueel/542-russische-tycoon-klaagt-navalny-aan-voor-smaad

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.