Regeringspartij wint verkiezingen, symbolisch succes voor Navalny

De regeringspartij Verenigd Rusland claimt de Russische regionale verkiezingen van zondag 13 september te hebben gewonnen. In de achttien provincies waar een nieuwe gouverneur moest worden gekozen, zegevierden alle (zittende) kandidaten uit Kremlin-kring in één ronde.

Vijf van de zeventien presidentiële gouverneurs hadden zich pro forma geafficheerd als autonome kandidaten en niet openlijk als officiële partijkandidaten. Eén gouverneur komt uit de Liberaal Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski.

Volgens partijvoorzitter Dmitri Medvedev, de voormalige premier die nu vicevoorzitter is van de Nationale Veiligheidsraad, is deze verkiezingsuitslag een bewijs dat Verenigd Rusland op de huidige weg kan doorgaan. ‘Waar onze positie direct, open en eerlijk is, wint de partij’, aldus Medvedev.

Afgaande op de voorlopige uitslagen wonnen de gouverneurs, die door het Kremlin worden gesteund, bijna overal met 70 procent of meer. Alleen in Smolensk en Irkoetsk moesten de zittende gouverneurs genoegen nemen met zestig procent of minder. De opkomst bij de verkiezingen verschilde per regio enorm. In de deelrepubliek Tatarstan werd een opkomst van 74 procent gemeten, in Archangelsk slechts 22 procent.

Volgens de Centrale Kiesraad zijn de verkiezingen ordelijk verlopen. De onafhankelijke verkiezingswaarnemersorganisatie Golos daarentegen heeft geconcludeerd dat ze juist niet eerlijk zijn verlopen. Golos heeft 1306 meldingen gekregen van onregelmatigheden. Ook de communistische partij KPRF, die behoort tot de zogeheten systeemoppositie, heeft schendingen van de kieswet gesignaleerd. Controle op fraude was tijdens deze lokale stembusgang nog moeilijker dan bij vorige verkiezingen. Wegens de coronapandemie waren ze uitgesmeerd over drie dagen. Bovendien kon er ook buiten de reguliere stembureaus worden gestemd, net als bij het constitutionele plebisciet van 1 juli.

Boiko
Verkiezingsposter voor Sergej Boiko in Novosibirsk. Foto NSK.

Navalny

De buitenparlementaire oppositie heeft bij de regionale verkiezingen in Rusland op een paar plaatsen niettemin een symbolisch succes geboekt. In de Siberische universiteitssteden Novosibirsk en Tomsk wonnen kandidaten uit het kamp van Aleksej Navalny zetels in de lokale raden. In Novosibirsk won Sergej Boiko, de leider van het lokale filiaal van Navalny’s anticorruptie-organisatie, een zetel in de gemeenteraad van de derde stad van heel Rusland. In Tomsk, drie keer kleiner dan Novosibirsk, werd zijn collega Ksenia Fadejeva gekozen.

Novosibirsk en Tomsk zijn door hun studentenpopulatie enigszins atypische steden. In beide plaatsen was Navalny vorige maand op bezoek geweest om de campagne te steunen en opnamen te maken over corrupte parktijken van de zittende bestuurders. Op de terugvlucht naar Moskou werd hij vergiftigd met het zenuwgas novitsjok.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.