Uitdager Nadezjdin mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen

Poetin-uitdager Boris Nadezjdin is uitgesloten van de presidentsverkiezingen in Rusland. Donderdag 8 februari heeft de Centrale Kiescommissie besloten dat hij niet wordt toegelaten tot de definitieve kandidatenlijst.

Boris NadezhdinBoris Nadezjdin, met op de achtergrond dozen met handtekeningen (Foto: Telegramkanaal @BorisNadezhdin)

De kiescommissie zegt bij de verificatie van de ruim 105.000 handtekeningen, die het team-Nadezjdin eind januari ter ondersteuning van zijn kandidatuur had ingediend, exact 9147 onregelmatigheden te hebben ontdekt. Dat is bijna twee keer meer dan de officieel toegestane foutmarge van 5 procent. 

In een eerdere fase had de speciale controlewerkgroep van de Centrale Kiescommissie al vastgesteld dat er veel mankeerde aan de ondersteuningslijsten. Igor Artjomov meldde maandag 5 februari namens het team-Nadezjdin dat maar liefst 15,348 procent van de handtekeningen niet door de beugel zou kunnen. Nadezjdin zei toen dat hij de vermeende fouten nou zou kunnen herstellen, mits hij een dag extra respijt kreeg. De Centrale Kiescommissie gaf met dat extra etmaal en verdaagde haar finale zitting van woensdag 8 naar donderdag 9 februari.

Volgens een andere bron bij het team-Nadezjdin had inspectiewerkgroep van de Centrale Kiescommissie toen al iets minder handtekeningen definitief ongeldig verklaard: 9209 stuks of wel bijna 9 procent. Hiervan zouden er ruim 2500 ongeldig zijn, omdat de algemene gegevens voor het invoeren van de handtekeningen niet door de kiezers zelf zouden zijn ingevoerd. Van ongeveer 1700 ondersteuners zouden de paspoortgegevens niet notarieel zijn gecertificeerd. Circa 1500 ondertekenaars zouden niet zelf hun naam op de lijst hebben ingevuld. Elf ondertekenaars zouden niet meer leven. In haar finale besluit heeft de kiesraad vermoedelijk deze lijst gevolgd en heeft Nadezjdin, ondanks zijn extra tijd, slechts 62 handtekeningen kunnen corrigeren.

Nadezjdin reageerde sarcastisch op het besluit. 'Er zijn ​​hier tientallen miljoenen mensen die op mij zouden stemmen. Ik sta op de tweede plaats na Poetin. Ik haal dubbele cijfers in de peilingen. Maar jullie vertellen me ​​over elf doden', schreef bij op X.

In beroep?

Donderdag 8 februari heeft de Centrale Kiescommissie op een speciale zitting uiteindelijk de definitieve kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen van 15-17 maart vastgesteld. Naast Vladimir Poetin (die als autonome kandidaat wordt gesteund door het Volksfront) mogen ook Leonid Sloetski (Liberaal Democratische Partij), Vladislav Davankov (partij Nieuwe Mensen) en Nikolaj Charitonov (Communistische Partij Rusland) meedoen.

Of Boris Nadezjdin zich neerlegt bij de afwijzing van zijn kandidatuur is nog onbekend. Hij kan in beroep gaan en daarna zelfs cassatie aantekenen bij het Hooggerechtshof. Nadezjdin kondigde op voorhand aan van die gelegenheid gebruikt te maken. Zolang die appel-procedures lopen, kan hij zich volgens de Russische kieswet blijven presenteren als presidentskandidaat en mag hij campagne blijven voeren.

Voor meer informatie over de kandidatuur van Boris Nadezjdin, hier een artikel over Nadezjdin dat eerder verscheen op deze site.

Dit bericht is donderdag 8 februari aangepast naar aanleiding van het definitieve besluit van de Centrale Kiescommissie

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.