Russische experts roepen op te stoppen met dreigen met kernwapens

Leden van de Russische Adviesraad voor buitenlands- en defensiebeleid hebben opgeroepen te stoppen met het ‘hoogst onverantwoordelijke’ geklets over een mogelijke atoomaanval door Rusland. Het effect van zo’n aanval zal niet beperkt zijn, maar het voortbestaan van de hele mensheid bedreigen en het einde van Rusland betekenen, aldus de ondertekenaars in niet mis te verstane bewoordingen.

valdaiPoetin wordt geïnterviewd door Fjodor Loekjanov van de Adviesraad voor buitenlands- en defensiebeleid. Foto Valdai Discussion Club

Het is voor het eerst dat vooraanstaande Russische experts zich als groep uitspreken tegen dreigementen met kernwapens die vanaf het begin van de Russische invasie klinken. Hun verklaring, gepubliceerd op de website van de Adviesraad zelf, is in de eerste plaats gericht tegen andere leden van de Adviesraad, die ‘het idee verspreiden dat Rusland een preventieve atoomaanval kan doen als de oorlog in Oekraïne en aangrenzende gebieden zich negatief [voor Rusland] ontwikkelt’. De Adviesraad houdt regelmatig conferenties in Valdaj waarbij ook president Poetin aanwezig is.

De ondertekenaars noemen geen namen, maar het is duidelijk dat ze doelen op Sergei Karaganov, oprichter en erevoorzitter van de Adviesraad, die in juni een pleidooi hield voor het uitdelen van een nucleaire klap door Rusland om het Westen doodsangst aan te jagen en de oorlog zo te beëindigen. Amerika zal heus niet Boston willen opofferen voor Poznan, zo luidde zijn redenering. Ook Dmitri Trenin, een vooraanstaande en in het Westen bekende commentator van de internationele betrekkingen, meende dat de VS niet zouden reageren met atoombommen als Rusland een Europees NAVO-land zou aanvallen met een tactisch kernwapen.

Indirect bevat de verklaring scherpe kritiek op de uitspraken van president Poetin en de vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitri Medvedev, die sinds het begin van de Russische invasie regelmatig dreigen met kernbommen om de NAVO mores te leren. In de politieke talkshows op de staatstelevisie is het schering en inslag om te roepen dat ‘als we willen Londen over twee minuten van de kaart is geveegd’.

‘Nooit mag iemand de mensheid chanteren met het dreigement van het gebruik van kernwapens, laat staan dat iemand het bevel mag geven om ze in te zetten.’

‘Het is ontoelaatbaar om met pseudotheoretische redeneringen en emotionele uitspraken in de stijl van een talk-show de publieke opinie zo te beïnvloeden, dat dit leidt tot het nemen van rampzalige besluiten’, zo schrijven de leden van de Adviesraad. ‘Nooit mag iemand de mensheid chanteren met het dreigement van het gebruik van kernwapens, laat staan dat iemand het bevel mag geven om ze in te zetten.’ Ze eindigen hun verklaring met een oproep aan alle leden van de Adviesraad om de tekst te onderschrijven. Tot nu toe hebben 28 leden van de Adviesraad de tekst getekend. De raad telt 137 leden.

In een recent interview met het populaire blad Argumenty i Fakty herhaalt Karaganov zijn stelling dat Rusland geloofwaardig moet dreigen met kernwapens om de NAVO te intimideren en dat de VS nooit kernwapens zullen inzetten om Europa te beschermen.

Het bericht van de Financial Times dat de Chinese president Xi Jinping in maart tijdens zijn bezoek aan Moskou zijn Russische collega zou hebben gewaarschuwd voor het gebruik van kernwapens verwijst Karaganov naar de prullenbak. ‘Ik ben er zeker van dat dit een nepbericht is.Het klopt dat China tegen het gebruik van kernwapens is en het heeft daar z’n eigen redenen voor. Maar zelfs als Xi Jinping deze kwestie met Vladimir Poetin aan de orde heeft gesteld, dan kon niemand dat weten, vooral niet in het Westen, want het was een een-op-een gesprek’, stelt Karaganov.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.