'Rusland koopt munitie in bij Noord-Korea'

Rusland koopt miljoenen stuks munitie van Noord-Korea om zijn voorraad voor de oorlog in Oekraïne aan te vullen, aldus de Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens Washington is het een teken dat de sancties en exportcontroles tegen Rusland effectief zijn. Eerder werd bekend dat Moskou drones koopt van Iran.

screenshot 2022 09 12 at 17 21 00 russian north korean talks president of russiaKim Jong-un en Poetin in Vladivostok, drie jaar geleden. Foto Kremlin

Amerikaanse functionarissen concluderen dat Rusland als gevolg van de sancties moeilijk aan wapens of electronica kan komen, zo schrijft de New York Times. Moskou hoopte dat China electronica voor productie van precisiewapens in Rusland en Chinese wapens zou leveren, maar China schrikt daarvoor terug, omdat het anders ook door Amerikaanse sancties kan worden geraakt. Amerika waarschuwt China met tegenmaatregelen als het land producten levert die op de westerse sanctielijst staan. Tot nu toe houdt China zich aan de exportban gericht tegen het Russische leger.

Een tekort aan munitie voor het Russische leger wordt versterkt door Oekraïense raketaanvallen op Russische munitiedepots. Ze worden uitgevoerd met het moderne Amerikaanse Himars-systeem dat een grote mate van precisie heeft.   

Iran en Noord-Korea hebben niets te verliezen bij verboden handel met Rusland, omdat ze zelf al onder internationale sancties vallen. De granaten en raketten die Noord-Korea maakt en in voorraad heeft, kunnen door het Russische leger worden gebruikt, omdat het types munitie zijn die stammen uit de Sovjet-tijd en passen op de Russische geweren en artillerie. De vraag is daarbij hoe goed de kwaliteit is, zeggen Amerikaanse experts. De munitie van wapens uit de Sovjet-tijd is niet erg precies.

Volgens militair expert Frederick Kagan, die door de New York Times wordt geciteerd, ‘is de enige reden dat het Kremlin granaten of raketten van Noord-Korea of van iemand anders moet kopen, dat Poetin niet bereid of in staat is om de Russische economie te mobiliseren voor oorlog op het meest elementaire niveau’.  De Iraanse drones hebben volgens de Amerikanen mankementen die ze niet of niet optimaal bruikbaar maken.

Noordkoreaanse arbeiders in de Donbas

Half augustus feliciteerde president Poetin de Noordkoreaanse leider Kim Jong-un met de bevrijding van de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In zijn brief aan Kim schreef Poetin dat Rusland ‘de veelomvattende en constructieve bilaterale relatie’ met Noord-Korea gaat uitbreiden en dat hun ‘kameraadschappelijke vriendschap’ sterker zou worden. Een paar dagen eerder had Poetin verklaard dat Rusland bereid was om zijn bondgenoten en partners ‘de modernste wapens te leveren, van kleine wapens tot pantservoertuigen en artillerie, gevechtsvliegtuigen en onbemande drones’. 

Noord-Korea is een van de weinige landen die Rusland heeft gevolgd in de erkenning van de separatistische Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk. De Russische ambassadeur in Pyongyang had het deze zomer in een interview met de Russische krant Izvestia over de mogelijkheid om Noordkoreaanse arbeiders in te zetten bij het herstellen van de infrastructuur in deze provincies. Andersom heeft Noord-Korea belangstelling voor machines en onderdelen die gemaakt worden in fabrieken in de Donbas, in Slavjansk en Kramatorsk, zo zei de Russische ambassadeur. Ruilhandel tussen de Donbas en Noord-Korea was volgens hem ook uiterst perspectiefvol.  

Het geïsoleerde Noord-Korea heeft behoefte aan dollars, olie en gas en zoekt ook partners die bereid zijn onderdelen en technologie voor zijn bewapeningsprogramma te leveren.  Kim Jong-un prees Rusland als land waarmee de ‘strategische en tactische samenwerking, steun en solidariteit’ een nieuw niveau had bereikt in het ‘gemeenschappelijke front tegen de militaire dreiging en provocatie van de vijandelijke krachten’.  

Vorige week verklaarde Noord-Korea officieel dat het een kernwapenstaat is en bereid is om als eerste kernwapens in te zetten in een militaire confrontatie met de VS en Zuid-Korea. De gesprekken tussen Washington en Pyongyang over het stopzetten van het kernwapenprogramma zijn in 2019 gestrand. De verklaring zet daar nu definitief een streep onder en duidt erop dat Kim Jong-un bezig is de banden met China en Rusland aan te halen om samen een front tegen de VS te vormen.  

Bronnen: New York Times, BBC, Izvestia, The Diplomat