Duizenden demonstreren in Moskou tegen uitsluiten oppositie

Uit protest tegen het uitsluiten van oppositie-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou, gingen zaterdag om en nabij de 20 duizend Moskovieten de straat op. Oppositieleider Alexej Navalny riep de menigte op komende zaterdag voor het gemeentehuis te demonstreren en daar te blijven, totdat alle kandidaten zijn toegelaten. De kiescommissie verklaarde daarop dat Navalny het stadsbestuur probeert te intimideren en noemde zijn oproep ‘politieke chantage’.

protest moskou 20 07 19Geweigerde kandidaten in Moskou tijdens protestbijeenkomst voor een doek met daarop 'Wij hebben recht op onze kandidaten'. Foto twitter.com/SobolLubov

Voor de demonstratie van zaterdag was toestemming gegeven. Volgens de ngo ‘Witte Teller’ waren er meer dan 22 duizend aanwezigen, de politie schatte het aantal op 12 duizend. Navalny zei in zijn toespraak tot de menigte dat het de grootste opkomst was sinds 2012, toen burgers protesteerden tegen fraude bij de parlementsverkiezingen. ‘Ik ben erg blij dat tienduizenden Moskovieten niet hun mond houden, niet bereid zijn vernedering te slikken, maar de straat op gaan om te protesteren.’   

De straatprotesten begonnen op 14 juli, nadat de kiescommissie de registratie had geweigerd van zo’n 30 onafhankelijke en oppositie-kandidaten die in september willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dagelijks verzamelden zich enkele honderden mensen bij het kantoor van de Moskouse kiescommissie. Toen zij daar wilden blijven zitten, verrichtte de politie een veertigtal arrestaties.

Voor de gemeenteraad van Moskou zijn 45 zetels te verdelen. De kiescommissie liet 233 kandidaten toe en weigerde er 57. Kandidaten moeten 4.500 handtekeningen verzamelen om zich te mogen registreren. De kiescommissie verklaarde dat meer dan 10% van de handtekeningen van de geweigerde kandidaten niet klopte. Onjuiste namen, adressen, paspoortgegevens en valse handtekeningen werden als reden voor de afwijzing gegeven. Volgens de oppositie is geen enkele onafhankelijke of oppositie-kandidaat toegelaten.

Tot de kandidaten die zijn uitgesloten hoort Ilja Jasjin, een liberale oppositiepoliticus, die in 2017 werd gekozen als raadslid van een Moskous district en voorzitter van de districtsraad is. Zijn organisatie won 7 van de 10 zetels in het district, de regerende partij Verenigd Rusland won de resterende 3. Een andere kandidaat is Ljoebov Sobol, die als juriste werkt voor het Anti-Corruptiefonds van Navalny. ‘Ik zou hier niet op het podium staan’, zei zij zaterdag, ‘als ik niet geloofde dat wij kunnen winnen. Macht aan het volk! Laat ons toe tot de stembus!’  Jasjin vroeg vanaf het podium om het aftreden van burgemeester Sobjanin van Moskou en president Poetin. De organisatoren zeiden op Facebook dat ze demonstreren voor een Rusland ‘zonder boeven, oplichters, zwendelaars en dieven’. Demonstranten droegen borden met leuzen ‘Ik heb het recht te kiezen’ en ‘Poetin liegt’.

Navalny zelf deed in 2013 zelf mee aan de verkiezing voor burgemeester van Moskou. Hij kreeg toen ruim 27% van de stemmen. Het was de laatste keer dat hij mocht meedoen aan verkiezingen. In 2018 voerde hij tevergeefs campagne om toegelaten te worden als tegenkandidaat van Poetin bij de presidentsverkiezingen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.