Meerderheid Russen weet van Moskouprotesten, gelooft niet in westerse inmenging

Een tweederde meerderheid van de Russen is op de hoogte van de straatprotesten tegen het weren van oppositiekandidaten bij de locale verkiezingen van 8 september en gelooft niet in westerse inmenging. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke opiniepeiler Levada Center. 

levada poll over moskouprotest

(bron: Levada Center)

45% van de respondenten denkt dat de politieke ambtenarij bang is voor concurrentie van onafhankelijke politici, 30% vindt dat het de eigen schuld van de oppositie is dat ze niet tot de verkiezingen zijn toegelaten omdat ze er niet in zijn geslaagd de benodigde handtekeningen te verzamelen.

Nadat de gemeentelijke kiescommissie deze zomer zo'n dertig onafhankelijke kandidaten van deelname aan de locale verkiezingen uitsloot omdat ze met vervalste handtekeningen zouden hebben gewerkt, gingen in juli en augustus in Moskou tienduizenden de straat op. De deels toegestane en deels verboden meetings werden aanvankelijk met overweldigend politieoptreden onderdrukt. De laatste niet toegestane demonstratie, op zaterdag 31 augustus, trok veel minder mensen terwijl de politie goeddeels afzijdig bleef. Op 8 september kiezen Moskovieten hun vertegenwoordigers voor het district Moskou, dat als hoofdstad en miljoenenstad een aparte bestuursstatus heeft, die vergelijkbaar is met een provincie.

Zwartmaken protest

Uit de opiniepeiling blijkt dat 26% van de respondenten van mening is dat het Westen een rol speelt bij het aanwakkeren van het protest, terwijl 32% denkt dat die beschuldigingen een poging zijn de deelnemers aan het protest zwart te maken. Nog eens 26% denkt dat, zelfs als het Westen zou hebben geprobeerd te manipuleren, die invloed nauwelijks effect gehad zal hebben. 55% van de ondervraagden zegt van de protesten gehoord te hebben via de staatsmedia. 23% keurt de acties goed, 25% keurt ze af en 45% staat er onverschillig tegenover. 41% denkt dat de mensen de straat op zijn gegaan uit onvrede over de toestand in het land.

protest moskou 3 aug foto ovd infoProtest op 10 augustus (foto OVD-Info)

Op de staatstv wordt de westerse invloed op het protest voortdurend aan de kaak gesteld en parlementsleden van de Buitenlandcommissie hebben opgeroepen tot onderzoek naar westerse inmenging in de verkiezingen. Daarmee weerspiegelt de Russische overheid de Amerikaanse beschuldigingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Over het excessieve politieoptreden zegt 41% van de respondenten dat de politie ongefundeerd veel geweld heeft gebruikt, terwijl 32% het politieoptreden adequaat noemt. 

Volgens socioloog Lev Goedkov, directeur van Levada Center, denkt de meerderheid van de respondenten dat de protesten zijn ontstaan in reactie op de situatie in het land. 'Zelfs onder hen die het functioneren van president Poetin goedkeuren gelooft minder dan een derde dat inmenging van het Westen de protesten veroorzaakt heeft, en 25% van hen denkt dat zelfs als het Westen heeft gepoogd zich in te mengen, dat nauwelijks enig effect gehad heeft. De propaganda heeft niet gewerkt, de stelling over de westerse samenzwering is onderuitgehaald.'

Goedkov denkt dat het overdreven politieoptreden verontwaardiging heeft gewekt en tot irritatie over de overheid heeft geleid. Op de rest van Rusland zullen de protesten nauwelijks invloed hebben, blijkt uit het onderzoek. Slechts 16% van de Russen waren actief geïnteresseerd. 'De situatie in het land is niet dramatisch genoeg om steun voor de oppositie te genereren.' 

(bron: Vedomosti)

 

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.