Petitie tegen Italiaans paspoort Kremlin-spreekbuis Solovjov

Onlangs startte een Russische priester een online petitie waarin hij Italianen oproept zich uit te spreken tegen een mogelijk Italiaans staatsburgerschap van Vladimir Solovjov, één van de meest prominente pro-Poetin televisiemakers die twee luxe villa’s in Italië bezit. De petitie tegen Solovjov is inmiddels door meer dan 190.000 Russen en Italianen ondertekend.

Solovjov en zijn gezinsleden zijn al sinds 2014 in het bezit van een verblijfsvergunning voor de Italiaanse provincie Como, zo bleek afgelopen juli uit een video van anti-corruptievlogger en oppositiepoliticus Aleksej Navalny. Omdat de familie Solovjov twee villa’s met zwembad aan de oevers van het Comomeer bezit, is zij een vaste bezoeker van Italië geworden. Door deze vaste bezoekjes en de investeringen in de villa’s kwam de familie in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Met deze verblijfsvergunning zou de familie Solovjov inmiddels zes maanden per jaar in Italië wonen. Volgens de initiatiefnemer van de petitie kan de familie Solovjov inmiddels in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning of het Italiaanse staatsburgerschap.

соловьёв
Kremlin-spreekbuis Vladimir Solovjov. Bron: Kremlin.ru

‘Ik wil deze man een lesje leren’

De Russische nieuwssites Openmedia.io en Svoboda.org zochten contact met pater Sergi om hem naar zijn beweegredenen te vragen. Hij vindt dat het Italiaanse volk niet moet toestaan dat Solovjov een Italiaans paspoort krijgt, vanwege zijn hatelijke, extremistische en xenofobe retoriek in zijn televisieprogramma’s. De televisiepresentator heeft volgens pater Sergi veel Russische jongeren aangezet de wapens op te nemen in Oekraïne en Syrië.

Omdat pater Sergi de retoriek van Solovjov onverenigbaar met Westerse waarden acht, wil hij dat Solovjov de toegang tot de Europese Unie en de Verenigde Staten volledig ontzegd wordt. De Europese Unie zou tevens wetgeving aan moeten nemen die het uitgesproken pro-Kremlin televisiemakers onmogelijk maakt om met Russisch belastinggeld hun toevlucht tot Europa te zoeken voor het geval dat het huidige Russische systeem omvalt.

pater sergi
De initiatiefnemer van de petitie, Pater Sergi. Still Youtubekanaal Klirik

Solovjov onder vuur

Hoewel de petitie specifiek op een Italiaans publiek gericht was – de pater heeft een tweede petitie gericht op een Russisch publiek – hebben veel Russen hun handtekening gezet onder de Italiaanse petitie. Dit kwam doordat de petitie veel aandacht kreeg van Russische media en celebrities. Dit heeft er, in combinatie met Navalny’s onthullingen over de villa’s van Solovjov, voor gezorgd dat ook veel Russen zich hebben uitgesproken over de kwestie. Een cynische reactie van een Russische ondertekenaar van de petitie lijkt hun houding te typeren:

‘Ik heb de petitie ondertekend om een echte patriot van het rottende Westen te redden.’

In juli lokte Navalny’s video over Solovjovs verblijfsvergunning veel reacties uit. De Russische tak van Radio Free Europe/Radio Liberty (Svoboda.org) publiceerde naar aanleiding van Navalny’s video’s een verzameling tweets die de spot dreven met Solovjov. De gemene deler in deze tweets is de verontwaardiging over de discrepantie tussen het regelmatige verblijf van Solovjov in Europa en zijn anti-Europese houding op televisie. Zo staat Solovjov erom bekend zich uit te spreken tegen de Europese Unie en de NAVO en benadrukt hij hoe Europa in verval is. Youtuber Denis Kosjakov vat deze verontwaardiging in onderstaande spottende tweet treffend samen:

denis kosyakov

Vertaling: Laten we samen met Solovjov Italiaans leren: Europa rot weg; Rusland is het beste land ter wereld; Geef me een verblijfsvergunning.

Twitterruzie Navalny en Solovjov

Solovjov reageerde binnen een half uur gepikeerd op Navalny’s aantijgingen en betichtte hem ervan met bitcoins te sjoemelen. Solovjov kreeg bijval van een aantal collega’s, zo bleek uit de eerdergenoemde verzameling tweets van Svoboda.org. Deze collega’s menen net als Solovjov dat Navalny broddelwerk levert en dat hij zijn geld op schimmige manieren verdient. Solovjov, daarentegen, werkt ontzettend hard en heeft zijn villa’s in Italië eerlijk verdiend. Dat Solovjov met bijna 26 uur inmiddels het wereldrecord ‘meeste aantal uren livetelevisie gepresenteerd in één week’ op zijn naam heeft staan zet dit argument alleen maar kracht bij. Na een reeks persoonlijke aanvallen op Twitter besloot Solovjov dat het genoeg was: hij heeft Navalny’s account inmiddels geblokkeerd.

Wit-Russische bijval voor Pater Sergi

Een aantal Wit-Russen is inmiddels een soortgelijk initiatief begonnen. Met hun petitie vragen zij het Wit-Russische ministerie van informatie de programma’s van Solovjov van de Wit-Russische buis te halen. Dit omdat Solovjov zich volgen hen schuldig maakt aan anti-Oekraïense berichtgeving: ‘Onderteken de petitie, want dit is onze solidariteit met Oekraïne en onze afwijzing van Moskouse propaganda.’

Bronnen: Change.org, Guinness World Records, Openmedia.io, Rambler.ru, Snob.ru, Svoboda.org, Youtubekanaal Aleksej Navalny.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.