Rusland politiseert dopingaffaire als 'anti-Russische hysterie'

Rusland bindt de strijd aan met nagenoeg de hele internationale sportgemeenschap. De regering in Moskou wil zich niet neerleggen bij het besluit van het mondiale antidoping-agentschap WADA om de Russische sport vier jaar lang van alle grote toernooien uit te sluiten maar de dopingaffaire juist verder politiseren. Volgens premier Dmitri Medvedev is het besluit van het WADA om de Russische topsporters én de officials komende jaren te weren van de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen namelijk een uiting van ‘anti-Russische hysterie’.

Medvedev heeft vicepremier Olga Golodets opdracht gegeven om in beroep te gaan tegen de beslissing van het WADA en daartoe alle Russische sportinstituties in stelling te brengen. Het appèl zal dienen bij het arbitragetribunaal CAS.

Premier Medvedev keert zich met deze confrontatiepolitiek tegen het eigen Russische dopingbureau RUSADA, dat zich wel wil conformeren. Volgens RUSADA-directeur Joeri Ganoes heeft een beroepsprocedure tegen de beslissing van het WADA ‘geen perspectief’. Het besluit was in zijn ogen te verwachten. Zeker nadat een onderzoekscommissie van het WADA had vastgesteld dat de Russische autoriteiten hadden geknoeid met de gegevens die ze een jaar geleden moesten overhandigen alvorens Rusland, na een eerdere schorsing wegens dopingfraude tijdens onder meer de Olympische Winterspelen in Sotsji (2014), terug mocht keren als volwaardige sportnatie in de internationale gemeenschap.

FIFA
President Poetin met voormalig FIFA-voorzitter Blatter en sportminister Moetko. Foto Kremlin.

Beroep is volgens Ganoes eveneens heilloos omdat het WADA zijn beslissing unaniem heeft genomen. Geen enkel lid van het hoogste orgaan van het agentschap heeft gepleit voor coulance met de Russische sportwereld. Die unanimiteit accentueert het isolement van Rusland dat komende jaren niet alleen niet mag deelnemen aan grote wedstrijden maar tot 2032 feitelijk ook wordt uitgesloten van het organiseren van Olympische toernooien.

Ganoes vindt dat Rusland nu niet de schuld bij anderen moet zoeken maar de hand in eigen boezem moet steken. De Russische sport kan alleen uit deze ‘nachtmerrie’ ontwaken als het hele dopingbeleid, inclusief de leidinggevende personen, grondig wordt aangepakt, zei Ganoes in reactie op de uitsluiting door het WADA. Ganoes voegde daaraan toe dat essentieel is dat RUSADA een werkelijk onafhankelijk dopingbureau wordt. Tot nu toe probeert de staat greep te houden op RUSADA. ‘Het meest treurige is dat de staatsmacht die onafhankelijkheid nog steeds niet als een verworvenheid ziet’, aldus Ganoes.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.