Straf voor profvoetballer met kritiek op coronabeleid

In de Russische sportwereld is onenigheid uitgebroken over de vraag of een profsporter recht heeft op vrijheid van meningsuiting. De discussie is ontketend door Jevgeni Frolov, doelman bij voetbalvereniging Krylja Sovjetov (De vleugels van de Sovjets) in Samara. Frolov werd door zijn club gestraft nadat hij het corona-beleid van de regering had gekritiseerd. De keeper wordt echter ook gesteund.

In een interview voor een videoblog uitte Frolov kritiek op de dubbelhartigheid van de ‘lockdown’ en de strafmaatregelen bij overtreding van de quarantaine. De burgers mogen niet in het bos wandelen, maar in de kerken worden de iconen gewoon gezoend terwijl soldaten zonder mondkapjes moeten marcheren, aldus Frolov. Volgens de voetballer eigent de elite zich bovendien speciale privileges toe. Voor regeringsfunctionarissen zijn de restaurants, de ijshockeybaantjes en fitness-centra wel open, zei de voetballer. ‘Voor hen bestaat het coronavirus niet, terwijl wij thuis moeten zitten en een boete van 5.000 roebel [60 euro, red] krijgen. De macht heeft lak aan het volk’, zei Frolov. ‘De macht heeft slechts slaven, arbeidskrachten, nodig.’

Het is niet de eerste keer dat Jevgeni Frolov zich kritisch uitlaat over maatschappelijke kwesties. Zo keerde de doelman, die eerder speelde bij clubs in Krasnodar, Orenboerg en Sotsji, zich in 2018 openlijk tegen de geprivilegieerde positie van de Russisch-orthodoxe Kerk. Hij noemde de kerk toen ‘een business-organisatie die geen belasting betaalt.’

Doelman Frolov
Jevgeni Frolov. Foto Krylja Sovjetov, Samara

De leiding van Krylja Sovjetov distantieerde zich meteen van de uitlatingen van Frolov. Het bestuur van de club wees op de goede werken van de regering voor de sportwereld, niet alleen in Samara maar ook in heel Rusland. ‘Samara heeft een ultramodern stadion dat voldoet aan alle internationale maatstaven. Dat was niet mogelijk geweest zonder de steun van de hoogste leiding van het land’, reageerde de club. De doelman zou bestraft worden met een boete. Hoe hoog die zou uitvallen, werd niet bekend gemaakt. Krylja Sovjetov is een middelgrote club in het Russische profvoetbal die, voordat de competitie wegens de corona-pandemie werd opgeschort, gedegradeerd dreigde te worden. Wegens gebrek aan grote sponsoren wordt de begroting van krap 20 miljoen euro voor bijna de helft door het provinciebestuur bijgepast.

Steun uit onverwachte hoek

De disciplinaire sancties troffen geen doel. Frolov kreeg uit onverwachte hoek zelfs steun. De voormalige secretaris-generaal van de Russische voetbalbond nam het voor hem op. ‘Hij heeft gewoon zijn mening gegeven. Een Russische burger heeft daar het volste recht toe. Hoewel de ploeg uit Samara wordt gefinancierd uit de regionale overheidsbegroting zijn deze sancties niet al te verstandig’, aldus ex-sportbons Jevgeni Kalakoetski. Enkele sportcommentatoren vonden eveneens dat Frolov recht heeft op zijn mening, hoe onjuist die ook is. Ook ‘gekken worden in hun rechten niet begrensd’, zei Vasili Oetkin.

De voormalige bokser Nikolaj Valoejev, lid van de Doema voor de regeringspartij Verenigd Rusland, keerde zich wel onmiddellijk tegen de doelman van Krylja Sovjetov. Volgens Valoejev had Frolov moeten zwijgen omdat zijn club en dus ook hij uit belastinggeld worden betaald. Hij kan beter vertrekken naar ‘Loemoemba om een vrij leven te leven’, aldus de ex-vechtsporter.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.