Teller op 1.451 doden, veel jonge patiënten, premier besmet

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Rusland neemt nog steeds toe, de laatste drie dagen met ruim 10.000 nieuwe gevallen per dag. Het aantal doden is nu 1451. Steeds meer medisch personeel luidt de noodklok over de situaties in Russische ziekenhuizen, waar zij door gebrek aan bescherming veel besmettingsrisico lopen. Het aantal jongeren dat besmet is groeit. Ook premier Michail Misjoestin heeft inmiddels corona en heeft zijn werk overgedragen aan zijn vicepremier. 

4 mei was de derde dag op rij dat er in Rusland meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen werden vastgesteld. De totale teller staat nu op 155.000 besmettingen, waarvan 80.000 in Moskou.

corona 5 meiStand van zaken rondom corona in Rusland per 5 mei. V.l.n.r.: aantal besmettingen, aantal besmettingen op dit moment, aantal herstelde patiënten, aantal sterfgevallen. (Bron: stopkoronavirus.rf)

Een van de vele nieuwe coronapatiënten van de afgelopen week is premier Mikhaïl Misjoestin, die op 30 april tijdens een uitgezonden videoconferentie met president Poetin aankondigde dat hij in isolatie zou gaan. Hij zou zich naar omstandigheden goed voelen, gaf zijn persvoorlichter aan.

Op 4 mei bracht het Ministerie van Defensie naar buiten dat het coronavirus zich ook onder de Russische strijdkrachten aan het verspreiden is: in totaal zouden 1400 soldaten en ander militair personeel besmet zijn met het virus.

De corona-crisis heeft intussen ook haar weerslag op de thuissituatie van veel Russen. Zo zijn er in april 2,5 keer zoveel meldingen van huiselijk geweld gedaan dan in maart.  In totaal kwamen er in de afgelopen maand ruim 13.000 meldingen binnen, zo meldt de Gezant voor de Mensenrechten binnen de Russische regering Tatjana Moskalkova.

Meer jongeren besmet

Opvallend aan de nieuwe besmettingen is dat het aantal jongeren dat positief getest wordt toeneemt. Van de bijna 6000 nieuwe gevallen in Moskou op 4 mei was bijna de helft tussen 18 en 45 jaar oud; slechts 10% was ouder dan 65. Eerder in de crisis gaf het Ministerie van Volksgezondheid als verklaring dat jongeren vaker de coronamaatregelen aan hun laars lappen en 'shashlyks maken' in quarantainetijd. Deze week zei woordvoerder Sergej Avdeev van het ministerie dat 'het niet naleven van het simpele verzoek aan de bevolking om thuis te blijven' de reden is voor het feit dat de besmettingspiek in Rusland nog niet in zicht is, waarbij hij benadrukte dat 'wij allemaal hier schuld aan hebben'. In Rusland is in principe een lockdown van kracht, maar velen houden zich daar niet aan.

Tegelijkertijd verklaarde het Ministerie van Volksgezondheid het relatief lage sterftecijfer aan corona - minder dan 1% van de besmette Russen bezweek tot nu toe aan het virus - uit het feit dat mensen met klachten meestal op tijd medische hulp zoeken. 

Nijpende situatie medisch personeel

Intussen komen er steeds meer verhalen naar buiten van de nijpende situaties waarin medisch personeel door heel het land verkeert. Zo vertelde een paramedica uit de Siberische stad Novosibirsk op 5 mei aan lokale media dat medisch personeel in haar ziekenhuis coronapatiënten vaak zonder bescherming moesten behandelen. Nadat ook veel artsen en verpleegkundigen het virus opliepen, werden zij opgesloten in het ziekenhuis zonder medische hulp. Ook in de stad Tsjeljabinsk, in de Oeral-regio, moeten medici het vaak doen zonder beschermende pakken. Het zou hier vooral gaan om ambulancepersoneel, dat vaak zonder beschermende pakken uit moet rukken zonder te weten of hun patiënt coronaverschijnselen heeft. Hoeveel medici in totaal het virus hebben opgelopen is echter onbekend.

Er zijn intussen een aantal mysterieuze sterfgevallen onder kritische medici: op 4 mei viel een paramedicus uit het West-Russische Voronezj uit het raam van het ziekenhuis waar hij behandeld werd voor het coronavirus. Eerder had hij zich bij zijn baas beklaagd over het feit dat hij gedwongen werd om door te werken hoewel hij corona-positief was getest. Hij is de derde ziekenhuismedewerker in enkele weken die stierf na een val uit een raam: de twee eerdere slachtoffers bezweken aan hun verwondingen.

альянс врачей коронаAnastasia Vasiljeva, het hoofd van de onafhankelijke artsenvakbond 'Alliantie van Artsen', sprak in een online persconferentie met enkele medici over de grote tekorten in Russische ziekenhuizen (Screenshot YouTube 'Alliantie van Artsen')

Kremlin bezuinigt op 'Nationale Projecten'

Door het coronavirus en de lage prijzen op de wereldwijde oliemarkt zit de Russische staat verder steeds krapper bij kas. Op 3 mei kondigde persvoorlichter van president Poetin Dmitri Peskov dan ook de eerste waarschijnlijke bezuiniging voor dit jaar aan. In een persconferentie kondigde hij aan dat het budget voor de zogenoemde 'Nationale Projecten' voorlopig 'aangepast' zal worden. Deze projecten zijn plannen die tegen 2024 de levensstandaard van de Russen drastisch zouden moeten verhogen door investeringen in sectoren als gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. 

 

Bronnen: Meduza, Vedomosti, tayga.info, znak.com, the Moscow Times, RFE/RL.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.