Kremlin lijkt afstand te nemen van Loekasjenko

De pro-Russische krachten in Belarus vallen niet samen met Aleksandr Loekasjenko. Dat zou een versimpeling van de feiten zijn, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag tegenover journalisten in Moskou.

Pro-Russische krachten in Belarus zijn ‘die politici, die vertegenwoordigers van de macht, die voorstander zijn van de bevordering van onze bilaterale betrekkingen’, aldus Peskov. Hij wilde geen namen noemen van politici die hij als zodanig beschouwt noch toelichten of hij Loekasjenko nog tot die groep rekent.

De uitspraken van Peskov volgen op een dag van een massale demonstratie in Minsk, waaraan volgens waarnemers 150 tot 200 duizend mensen aan deelnamen. Het verloop van de betoging was vreedzaam. De oproerpolitie greep niet in. Peskov erkende dat er 'geen provocaties van de demonstranten zijn geweest’.  Hij vervolgde met te zeggen: ‘We stellen dat de ordehandhavers hun taken zeer correct uitvoeren. We hopen dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om provocaties in dit verband te vermijden en, indien nodig, te voorkomen.’

Dezelfde zondag vertoonde Loekasjenko zich in militaire dracht en met een AK-automatisch geweer bij zijn presidentieel paleis. Zijn geweer was overigens niet geladen, het magazijn ontbrak. Ook zijn 15-jarige zoon liep in militair uniform en met een wapen rond. Later was hij met geweer te zien in de zaal met zijn vader, waar gewoonlijk de ministerraad vergadert. Loekasjenko kwam 's avonds naar buiten om de oproerpolitie te bedanken voor de bescherming van zijn paleis. Volgens hem was er een bestorming afgewend. De demonstranten had hij eerder op de dag vanuit een helikopter boven de stad ‘ratten’ genoemd. Op het optreden en de militaire dracht van Loekasjenko en diens zoon wilde Peskov geen commentaar geven.

luka unifomr

Op de vraag of het Kremlin contact heeft met de Witrussische oppositie antwoordde Peskov ontkennend. Hij zei dat Moskou degenen kritiseert die op dit moment contact zoeken met de oppositie. ‘We denken dat het verkeerd is, en we gaan het zelf niet doen.’ Waaraan hij toevoegde: ‘Tenminste in deze zogeheten hete fase.’ Moskou weet nu nog niet precies wat de oppositie voorstelt en welke eisen zij stelt, aldus Peskov. Hij had het over ‘documenten’ die erop duiden dat de oppositie zich wil afwenden van Rusland, maar benadrukte dat Moskou zich niet in de binnenlandse aangelegenheden van Belarus wil mengen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.