Russen in Nederland roepen op tot verdergaande sancties

Een groep Russische Nederlanders en Russen in Nederland willen met een petitie de Tweede Kamer bewegen tot verdergaande sancties tegen de Russische regering en haar bondgenoten dan de Europese Unie tot nu toe wil nemen. Aanleiding voor het verzoekschrift aan het Nederlandse parlement is de strafrechtelijke vervolging van Aleksej Navalny door de Russische autoriteiten.

Het initiatief voor de petitie is genomen door een groep die zich FreeRussiaNl noemt en inmiddels meer dan 400 leden telt.

Volgens de petitie is de ‘vervolging van Alexei Navalny één van de vele voorbeelden’ dat het Kremlin de staat ‘onrechtmatig’ inzet om ‘zijn politieke concurrenten uit te schakelen en zijn eigen macht te versterken’. De veroordeling van Navalny is ‘het hoogtepunt geworden van de langdurige systematische mensenrechtenovertredingen in Poetins Rusland’.

De ondertekenaars van de brief aan de Tweede Kamer willen dat er sancties tegen een grote groep Russische machthebbers worden afgekondigd. De Europese Unie besloot maandag 22 februari om slechts vier topfunctionarissen te bestraffen met een inreisverbod en beslaglegging op hun vermogen in Europa. Wie dat zijn, is nog niet officieel bekend. Volgens het persbureau Reuters staan Aleksandr Bastrykin (chef van het Onderzoekscomité, de federale recherche van Rusland), Igor Krasnov (procureur-generaal), Viktor Zolotov (commandant van de nationale garde Rosgvardia) en Aleksandr Kalasjnikov (hoofd van het gevangeniswezen) op de sanctielijst van de EU.

High Representative of the European Union Josep Borrell attends a joint press conference with his counterpart Russian Foreign Minister Sergei Lavrov in Moscow at the MFA Grand Mansion on February 05, 2021.
Eurocommissaris Josep Borrell en minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken tijdens hun ontmoeting in Moskou op 5 februari 2021. Foto EU.

De initiatiefnemers van de petitie vinden de EU-aanpak onvoldoende. Volgens hen moet Nederland over een bredere linie maatregelen nemen tegen Russische politici, ambtenaren en zakenlieden die medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen in Nederland. Ze vragen met name aandacht voor het feit dat ‘op Nederlands grondgebied corrupt Russisch geld’ wordt witgewassen. ‘Nederland heeft een langdurige economische relatie met Rusland’ maar dit mag geen reden zijn voor ‘passief handelen’, aldus de petitie. ‘Russische autoriteiten verzetten zich openlijk tegen hun eigen volk, bestelen hen en gebruiken corrupt geld niet alleen voor eigen verrijking, maar ook om het beleid in andere landen te beïnvloeden.’

In de brief aan de Tweede Kamer wordt opgeroepen tot sancties tegen 35 personen uit de justitiële, politieke en financiële wereld. Op de lijst staan onder anderen:

Roman Abramovitsj, Denis Bortnikov, Andrej Kostin, Alisjer Oesmanov, Oleg Deripaska, Aleksej Miller, Igor Setsjin, Gennadi Timtsjenko (allen zakenlieden), Michail Moerasjko (minister van gezondheidzorg), Dmitri Patroesjev (minister van landbouw), Igor Sjoevalov (voormalig vicepremier), Vladimir Solovjov (journalist), Konstantin Ernst (televisiedirecteur), Margarita Simonjan (hoofdredacteur van Russia Today), Sergej Kirijenko (adjunct-chef van de presidentiële administratie) en Anton Vaino (chef van de presidentiële administratie).

De letterlijke tekst van de petitie is hier te lezen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.