Helft van Russen vindt dat Navalny terecht gevangen zit

Bijna de helft van de Russen is van mening dat oppositiepoliticus Aleksej Navalny terecht in een strafkamp zit. Terwijl Navalny's gezondheidstoestand zorgelijk is blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Levada Centrum  in Moskou dat 48% van de respondenten vindt dat hij terecht achter de tralies is gezet. Slechts 29% acht de beslissing onrechtvaardig en 23% vindt het moeilijk om te antwoorden. Bij jongeren ligt dat anders.

navalny boetinaEx-spion Boetina vernedert Navalny in de gevangenis (screenshot RT)

Opvallend is de grote kloof tussen de opvattingen van de jonge en oudere generatie. Van de ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar vindt slechts 35% de beslissing om Navalny gevangen te nemen billijk, terwijl 50% het vonnis van 2,5 jaar onrechtvaardig noemt. In de groep van 55 jaar en ouder is dat 60 tegenover19%.

Navalny's gezondheidstoestand is intussen zorgelijk. Hij heeft hernia, verliest het gevoel in zijn benen en klaagt dat hij geen behoorlijke medische zorg krijgt in de ziekenboeg van strafkamp Pokrov 2 in de provincie Jaroslavl. Hij eist dat zijn eigen lijfartsen toegang tot hem krijgen. Een van zijn artsen, Anastasia Vasiljeva, hoofd van de onafhankelijke medische vakbond Alliantie van artsen, reisde met andere medici op 6 april naar het strafkamp waar hij sinds 15 maart gevangen zit. Vasiljeva maakte naam met acties in provinciale ziekenhuizen die kampen met gebrek aan personeel en materieel om de corona-epidemie het hoofd te bieden.

Na enkele uren bij de poort te hebben gewacht, werd Vasiljeva met enkele journalisten en activisten gearresteerd en weggevoerd. Hoewel Vasiljeva en de journalisten later op de dag weer vrij werden gelaten, zitten enkele andere activisten van de Alliantie nog steeds vast. De Alliantie kondigde aan te blijven demonstreren zolang Navalny geen toegang krijgt tot een onafhankelijke arts. 

Navalny ging op 31 maart uit protest tegen zijn slechte behandeling in hongerstaking en volgens zijn advocate Michailova is hij inmiddels 13 kilogram afgevallen. Om zijn hongerstaking te ontmoedigen bereidde men in de gevangenis gebraden kip en stoppen medegevangenen snoepjes in zijn jaszakken. Navalny is vastberaden zijn hongerstaking voort te zetten.

Navalny over zijn hongerstaking

'Weet u wat het allerbelangrijkste is in de beginfase van een hongerstaking in een gevangenis? Je zakken controleren,' schreef Navalny op 7 april op zijn site. 'Daar stoppen ze snoepjes in. Toen ze de eerste tijdens een fouillering vonden verschenen er meteen ironische glimlachjes: "Kijk aan, Aleksej Anatoljevitsj, wat is dat voor een snoepje?" Sindsdien doorzoek ik elk kledingstuk voor ik het aantrek en gooi de snoepjes eruit.'

'Natuurlijk wist ik dat de kampleiding een hongerstaking in diskrediet zou willen brengen en belachelijk maken. Wat verbaast is de primitiviteit van de benadering.' Navalny gaat ook nooit de keuken in als de videocamera niet aanstaat. 'Toen op alle Kremlin-media reportages verschenen dat "Navalny stiekem koekjes eet", zeiden zelfs de medewerkers en de gevangenen: Leugenpraat!' Navalny  drinkt uitstluitend water.

Navalny schreef dat zijn advocaat hem gewaarschuwd had dat ze voor zijn ogen gebraden kip zouden gaan zitten eten. Hij lachte dat als onzin weg. Kip is in het kamp verboden. 'En wat denkt u?' schreef Navalny. 'Twee dagen later ging ik water drinken in de keuken en daar staat een bewaker vrolijk kip te braden! Ze hebben zelfs een kookplaat laten aanrukken! Daarna begonnen ze brood te bakken en nog iets anders. En zo gaat het nu de hele dag. Alle regels en verordeningen zijn afgeschaft. Het is een feestmaal en een liberalisering!'

Zo zit deze macht in elkaar, concludeerde Navalny. Ze gaat ervan uit dat 'niemand ooit zal opkomen voor zijn principes en vechten voor zijn rechten, als vlak naast hem een gebraden kippetje opduikt! De hele boevenbende van Poetin tot en met zijn ministers en alle smeerlappen tot beneden aan toe kunnen niet geloven dat iemand die de keuze heeft tussen zijn idealen en een kippetje voor het eerste zal kiezen. Met eten, geld, luxe, automobielen en paleizen kun je iedereen verleiden. En wie iets anders beweert, is een huichelaar.' 

'Kom op, Ljosja [koosnaampje voor Aleksej], er is nog veel meer,' zo beschreef Navalny de zienswijze van de kampautoriteiten: 'Laten we wat vreten met de jongens. Ruik je de geur? Geef het gewoon op, je zult toch niks bereiken!' Zoals ze mij behandelen, concludeerde Navalny, zo worden tienduizenden mensen bij ons in gevangenschap en daarbuiten behandeld. 

gevangenissen in rusland kaartje fsinGevangenissen in Rusland (bron FSIN)

Op 5 april meldde de pro-Kremlin krant Izvestia dat Navalny is overgeplaatst naar de ziekenboeg van het strafkamp. Een dag later  verscheen een bericht op Navalny’s Instagram waarin werd gemeld dat hij last heeft van ‘een zware hoest’ en van 38,1℃ koorts. Drie van zijn vijftien celgenoten zouden tuberculose hebben, in Russische strafkampen een veel voorkomende ziekte. 

Informatieoorlog

Intussen laat de staatstelevisie niet na de gezondheidsproblemen van Navalny te ridiculiseren. Op 1 april kreeg Maria Boetina voor propagandakanaal RT zonder problemen toegang tot Navalny. Boetina heeft zelf in de VS gevangen gezeten voor spionage totdat zij werd uitgeleverd aan Rusland. Nadat RT beelden van een bewakingscamera had getoond waarop Navalny ongehinderd rondwandelt, viel ze hem op camera aan over zijn kritiek op het Russische gevangeniswezen. In haar ogen was de slaapruimte waar het gesprek plaatsvond (Navalny werd niet getoond, alleen zijn stem is hoorbaar) een paradijs vergeleken bij haar eigen gevangenisomstandigheden in de VS.

Op haar Telegram-account schreeft Boetina dat het kamp voorbeeldig is georganiseerd en ingericht en beweerde ze dat Navalny op het oog gezond is, normaal rondloopt en er niet uitziet als iemand met slaapgebrek. Terwijl zijn advocaten vertellen dat Navalny veel pijn heeft, meldden gevangenisfunctionarissen en pro-Kremlin kranten dat zijn gezondheid in orde was. Op Twitter noemde Navalny's team FBK Boetina’s reportage leugenachtig.

(Bronnen: Izvestia, FBK, Meduza, RT, RFE/RL)

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.