Reactie op MH17-tapes: ‘Zelfs al was het Russische Buk, het is toch de schuld van Oekraïne’  

De Russische autoriteiten hebben vooralsnog niet gereageerd op de onthullingen van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur over de Russische betrokkenheid bij de MH17-ramp in Oost-Oekraïne. Russische nieuwsmedia besteden wel aandacht aan de berichtgeving van Nieuwsuur.

Volgens verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die de hand heeft gelegd op afgeluisterde telefoongesprekken van separatistencommandant Sergej Doebinski, een Russische oorlogsveteraan en een van de vier verdachten in het MH17-proces bij de rechtbank in Nederland, blijkt uit de audiotapes dat het Kremlin in juli 2014 direct betrokken was bij de levering van een BUK-raketinstallatie aan de pro-Russische rebellen.

De gesprekken die Doebinski, een agent van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die de van Oekraïne afgescheiden Volksrepubliek Donetsk moest bijstaan, in die dagen voerde, illustreren ook dat de rebellen die de BUK-raket op die 17de juli 2014 lanceerden en zo vlucht-MH17 boven de Donbas neerschoten, na de crash zelf enige tijd niet door hadden dat ze een passagiersvliegtuig hadden neergehaald. Ze vertelden elkaar het verhaal door dat de Maleisische Boeing eerst door een (naderhand overigens nooit aangetroffen) Oekraïens gevechtsvliegtuig (type Soechoi) uit de lucht zou zijn geschoten, waarna die straaljager weer door de Russische BUK-raket was neergehaald. Igor Girkin, ook een Russische huurling en in die dagen minister van Defensie van de volksrepubliek, wist wel snel van de hoed en de rand en beval Doebinski daarom vervolgens om de BUK-installatie als de wiedeweerga terug naar Rusland te rijden. Ook Girkin is een van de verdachten in het MH-17 proces.

De bevindingen van Nieuwsuur bevestigen in hoofdlijnen het feitenrelaas van het door Nederland geleide internationale onderzoeksteam JIT en de daarop gebaseerde verdenkingen van het Openbaar Ministerie.

De Russische regering, die Nederland al sinds jaar en dag vooringenomenheid verwijt, heeft in de dagen na de reportage van Nieuwsuur geen commentaar willen geven. In de Russische media wordt het onderwerp niet gemeden. Kremlin-kritische nieuwssites, als Novaja Gazeta en Meduza, publiceerden samenvattingen van de uitzending.

Het staatspersbureau RIA Novosti wierp primair de vraag op hoe de, door de Oekraïense geheime dienst SBOe afgeluisterde, telefoongesprekken in handen van journalist Dennekamp konden belanden, maar beperkte zich verder tot een herhaling van het officiële Russische standpunt dat Moskou niets met de ramp te maken heeft.

Enkele minder belangrijke Kremlin-loyale media becommentariëren de uitzending wel nadrukkelijk. Volgens Tsargrad, een radicaal-patriottische internetsite, bewijst het feit dat Doebinski enige uren niet wist dat er met de BUK een passagiersvliegtuig was neergeschoten dat hij niets te maken heeft met de ramp.

Oorlogscorrespondent Aleksandr Kots, verslaggever voor zowel de Komsomolskaja Pravda als de talkshow van Vladimir Solovjov, reageerde op zijn Telegramkanaal met het volgende drieluik. ‘Ten eerste. De Boeing werd niet neergeschoten door de Russische BUK. Ten tweede. De Boeing werd neergeschoten door een Oekraïense Soe-jager. Ten derde. Indien wij, zoals de Nederlanders, in vertrouwen aannemen dat de Russische BUK op dat moment in de Donbas was, dan heeft Oekraïne, dat wetende, een bloedige provocatie geënsceneerd om de schuld op Rusland te schuiven.’

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.