Navalny naar andere gevangeniskliniek

Oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar een ziekenhuis in een ander strafkamp, maar het team van Navalny vindt dit geen geruststelling. Hij mag nog steeds geen eigen arts zien en zet daarom zijn hongerstaking voort. Intussen is de Russische justitie bezig Navalny's organisatie FBK buiten de wet te stellen. Leiders van de FBK vrezen een 'duistere tijd' waarin elk kritisch geluid door het Kremlin gesmoord wordt. Sommigen van hen zijn al uitgeweken naar het buitenland. 

screen shot 04 19 21 at 04.02 pmBeeld uit strafkamp Pokrov 2, waar Navalny tot nog toe gevangen zat. Screenshot van RT reportage

Navalny, die sinds 31 maart in hongerstaking is, krijgt vitamines voorgeschreven. Daarmee heeft hij ingestemd, zegt de gevangenisdienst, die zijn gezondheidstoestand als bevredigend beoordeelt.  Het team van Navalny  is niet gerustgesteld door het nieuws over hem. De coördinator van het Anticorruptiefonds (FBK), Leonid Volkov, noemt het ziekenhuis een ‘martelkamp’. Het strafkamp heeft net zo’n slechte reputatie als kolonie nummer 2 in de provincie Vladimir, waar Navalny tot nog toe vast zat.

Het hoofd van de medische vakbond Alliantie van artsen, Anastasia Vasiljeva, stelt dat de instelling geen ziekenhuis is maar een gevangenis waar men tuberculose geneest. ‘Dit is helemaal geen ziekenhuis waar men een diagnose kan stellen en hem kan genezen’,schrijft zij op Twitter. Vasiljeva die al twee keer tevergeefs naar de strafkolonie nummer 2 reisde om hem te mogen zien en onderzoeken, eist dat onafhankelijke artsen onmiddellijk toegang tot hem krijgen.

Dit weekeinde sloegen Russische artsen alarm. Uit de uitslagen van recent bloedonderzoek concludeerden zij dat er voor het leven van Navalny moet worden gevreesd. Zijn kaliumgehalte is veel te hoog en hierdoor zou ieder moment nierfalen en een hartstilstand kunnen optreden.

Het bericht dat Navalny in een ziekenhuis wordt opgenomen en medisch goed verzorgd wordt, dient ertoe Russen ervan af te houden woensdag 21 april de straat op te gaan voor Navalny, stelt Leonid Volkov van het Anticorruptiefonds. Een van de advocaten van Navalny reisde maandag naar strafkolonie nummer 3 en kreeg hem een paar minuten te spreken. Omdat Navalny nog steeds niet een arts mag kiezen die hem komt onderzoeken, blijft hij in hongerstaking, zo heeft de advocaat bekend gemaakt.

Het Anticorruptiefonds roept op om woensdag om 19 uur lokale tijd op de centrale pleinen van Russische steden te protesteren tegen de behandeling en gevangenhouding van Navalny. Het Fonds hoopt op een massale opkomst, groter dan de protesten van eind januari toen er in meer dan 100 steden naar schatting 200 tot 300.000 burgers demonstreerden voor vrijlating van de oppositieleider. Voor het aanstaande protest hebben zich 460.000 mensen opgegeven, maar de vraag is of zij zullen komen, gezien de dreigementen van de Russische justitie. De meetings zijn niet toegestaan en deelname eraan is strafbaar.

Mensen zullen extra bang zijn, omdat de email-adressen van degenen die zich aangemeld hebben gestolen zijn. Leonid Volkov bezweert dat er geen andere persoonlijke gegevens op straat zijn komen te liggen, maar sommige betogers-in-spe hebben al een bericht ontvangen met hun geboortedatum en huisadres en een dreigement dat hun werkgever zal worden ingelicht over hun deelname aan het protest.

FBK dreigt verboden te worden

De Russische justitie is bovendien bezig om Navalny’s Anticorruptiefonds tot een ‘extremistische organisatie’ te laten verklaren. Afgelopen vrijdag diende het OM bij de Moskouse rechtbank een verzoek in om de organisaties van Navalny buiten te wet te stellen. Betaalde, onbetaalde medewerkers en donateurs zijn dan strafbaar en kunnen tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld.

‘Onder het mom van liberale leuzen houden deze organisaties zich bezig met het scheppen van voorwaarden om de sociale en maatschappelijke toestand te destabiliseren’, stelt het OM.  Het doel van de NGO’s zou zijn om de constitutionele orde te veranderen, met als een van de scenario’s het organiseren van een ‘kleurenrevolutie’.  Daarbij  zijn FBK en gelieerde organisaties uitvoerders van buitenlandse en internationale organisaties die in Rusland ongewenst zijn verklaard.

screen shot 04 19 21 at 04.11 pmIvan Zjdanov (links) en Leonid Volkov, coördinatoren van het Anticorruptiefonds. Screenshot van YouTube

De Moskouse rechtbank heeft de zaak inmiddels tot staatsgeheim bestempeld. FBK-woordvoerders leggen dit uit als teken dat er geen enkel juridisch bewijs is voor de beschuldiging dat FBK een extremistische organisatie zou zijn. De zaak staat op 26 april voor het eerst op de rol.

FBK-coördinatoren Leonid Volkov en Ivan Zjdanov leggen een verband tussen de geplande massale protestmeetings van 21 april, de Doema-verkiezingen in het najaar en het dreigende verbod. Hun reactie is uiterst somber. ‘Er breekt een verschrikkelijk duistere tijd aan voor vrijheidslievende mensen en voor de civil society in Rusland. In feite wil het Kremlin iedereen die het niet met de regering eens is tot extremist bestempelen.' Honderden strafzaken kunnen op basis hiervan worden geopend, schrijven Volkov en Zjdanov. Volgens de wet op extremisme (artikel 282.2 van het wetboek van strafrecht) kunnen de managers van FBK, zodra die verboden is, tien jaar opsluiting krijgen, medewerkers van het hoofdkantoor of regionaal kantoor van FBK hangt een straf van twee tot zes jaar boven het hoofd.  Ook vrijwilligers en donateurs worden bedreigd met vrijheidsstraffen tot acht jaar. Een jurist van de burgerrechtengroep Agora sluit geenszins uit dat ook mensen die materiaal van FBK op sociale media hebben gedeeld en dit niet hebben verwijderd, vervolgd kunnen worden.

Leonid Volkov is al uitgeweken en woont in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Maandag liet ook econoom en FBK-medewerker Vladimir Milov weten naar een Europees land te zijn uitgeweken.

De meeting van 21 april zal, denken zij, misschien wel de laatste zijn voor de komende jaren. Hoe ze verder kunnen gaan, weten ze niet. Ze lijken vastbesloten dat toch te doen, ‘vreedzaam, in de openbaarheid en effectief’.  De verklaring eindigt met Navalny’s leuze ‘Rusland zal vrij zijn!’.

Bronnen: Newsru.com, Mediazona, FBK.info, Meduza, The Bell

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.