Ontslagen wegens deelname aan demonstraties voor Navalny

Bijna honderd medewerkers van de Moskouse metro en andere infrastructurele diensten zijn ontslagen omdat ze zich via de website van het Fonds voor Corruptiebestrijding (FBK) van Aleksej Navalny hadden opgegeven voor de massademonstratie voor de vrijlating van de Poetin-criticus. Ook in andere sectoren zijn mensen de laan uit gestuurd wegens deelname aan protesten.

navalny moskouse metro ontslagenDe Moskouse metro

Vakbondsman Vasili Sjeljakov van de metro zei tegen televisiestation Dozjd (Rain-tv) dat het aantal weleens tot tweehonderd zou kunnen oplopen. 'Veel mensen zitten ontslagen thuis, hebben zich afgesloten en nog geen contact opgenomen [met de vakbond]', aldus de vakbondsman. Het is het eerste voorbeeld van massavervolging van Navalny-aanhangers. De vakbond gaat de ontslagen aanvechten.

FBK riep de bevolking dit voorjaar via een interactieve kaart op om zich in te schrijven voor een landelijke protestactie voor vrijlating van Navalny, die sinds januari in een strafkamp in Vladimir een vonnis van 2,5 jaar uitzit. Als zich een half miljoen mensen zouden hebben aangemeld, zou FBK een datum prikken. Toen Navalny in hongerstaking ging en men vreesde voor zijn leven, besloot FBK de demonstratie op 21 april te laten doorgaan, toen zich 460.000 mensen hadden opgegeven. De database van FBK werd gehackt en de contactgegevens van de potentiële demonstranten kwamen op straat te liggen. De metromedewerkers worden nu met de gevolgen geconfronteerd.

Tegen FBK is inmiddels een rechtszaak gestart wegens 'extremisme' en in aanloop naar de uitspraak is de organisatie, wier leiding inmiddels naar het buitenland is gevlucht, op voorhand verboden verklaard. De rechtszaak tegen FBK werd verdaagd naar 9 juni, terwijl ook tegen haar advocaat Ivan Pavlov, bekend als verdediger in talloze spionagezaken, een onderzoek is gestart wegens het prijsgeven van informatie uit een spionagezaak tegen een ex-onderzoeksjournalist.

In de Doema ligt inmiddels een wetsvoorstel dat mensen die zich afficheren met 'extremistische organisaties' verbiedt om aan de politiek deel te nemen. Zo wordt het speelveld voor de parlementsverkiezingen van september schoongeveegd. In Moskou zegt overigens volgens onderzoeksbureau Levada nog maar 15% van de bevolking van plan te zijn op regeringspartij Verenigd Rusland te stemmen.

Straf voor solidariteit

De metromedewerkers zeggen zelf dat ze ervan uitgaan dat hun solidariteit met Navalny de oorzaak van hun ontslag is. Officieel werden ze weggestuurd wegens 'verzuim' of nadat ze geweigerd hadden hun 'ontslag wegens boventalligheid' te accepteren. Volgens een van de ontslagenen zei de leidinggevende tegen hem dat het bevel tot ontslag van hogerhand was gegeven. 

Kaart protest NavalnyVia deze interactieve kaart konden geïnteresseerden zich opgeven voor de demonstratie voor Navalny

Een vrouw vertelde anoniem: 'Toen ik de kamer binnen was gegaan, stelde men mij de vraag waar ik op 21 april was [de datum van de demonstratie].  Ik had toen nachtdienst en het rooster en alle medewerkers met wie ik werkte hebben dat bevestigd. Men begon mij te vragen of ik me geregistreerd had op de site van Aleksej Navalny. Ik ontkende, waarna men mij zei dat er een bevel van de regering was gekomen over een groot aantal metromedewerkers, die Navalny steunen. Mijn chef zei dat hij niks kon doen. Of ik zou zelf ontslag nemen, of men zou mij op grond van regelgeving ontslaan. Toen ik vroeg op welk artikel, antwoordden ze dat ze er wel een zouden weten te vinden.'

navalny metro ontslagbrieven bron open mediaOntslagbrief van een metromachinist (bron Open Media)

Een van de ontslagen medewerkers, die zich inderdaad had geregistreerd op de FBK-website, nam de conversatie met zijn chef op en bood hem aan aan persagentschap Meduza. Op zijn vraag naar de reden voor het ontslag zegt de chef: 'Die kan ik je niet vertellen, want die ken ik niet, maar we hebben het bevel gekregen de zaken met jou te beëindigen. Per vandaag ontslagen. Wat we kunnen bieden? Een door beide partijen overeengekomen contract zonder ontslagvergoeding maar met opname van ongebruikte vakantiedagen. Je moet begrijpen dat dit niet ons initiatief is en dat de ingangsdatum in steen gebeiteld is. Het moet vandaag zijn. Het komt van hogerhand, maar we weten niet op wiens initiatief'.

Aanvullend onderzoek van Dozjd wijst uit dat er ook werknemers van andere onderdelen van de Moskouse gemeentelijke dienst voor transport en infrastructuur de laan uit gestuurd. Ontslagen werknemers wijzen naar locoburgemeester Maksim Liksoetov (geboren in 1976), die sinds 2012 leiding geeft aan de gemeentelijke dienst voor transport. Een ontslagen werknemer stelde aan Dozjd een bandopname ter beschikking waarin zijn chef hem zei: 'Liksoetov gaf twee dagen de tijd voor het ontslag van hen die in de database [van Navalny\ voorkwamen'. Als de werknemer geen ontslag zou nemen 'beginnen ze de grond onder je voeten weg te halen, aanmerkingen te maken zodat ze je op grond van een of andere regel kunnen ontslaan'. 

'Liksoetov was woest', vertelde een andere werknemer tegen Dozjd. Een derde vertelde hoe men de jacht op hem opende toen hij tegenstribbelde. Er begon een hetze. 'Eerst begonnen ze compromitterend materiaal te verzinnen, de beveiligingsdienst begon na te gaan of je niet een paar minuten te laat kwam, dat werd vastgelegd, men hield vervolgens 5000 roebel in op mijn salaris, toen heb ik de brui eraan gegeven en ben weggegaan.'

Liksoetov won in 2014 een rechtszaak wegens smaad tegen Navalny, die op zijn blog had gezegd dat de locoburgemeester niet-gedeclareerde buitenlandse tegoeden bezat. Liskoetov erkende dat hij aandeelhouder was van een bedrijf op Cyprus, maar bij zijn aantreden in 2012 was teruggetreden.

liksutov maksim moskouse locoburgemeester Maksim Liksoetov, locoburgemeester en leidinggevende van de gemeentelijke dienst transport en infrastructuur 

De Moskouse metro is een staatsbedrijf, schreef Michail Sjevtsjoek op de site Republic. 'In wezen berooft de staat zijn burgers en hun gezinnen van hun middelen van bestaan om politieke redenen. Dat is nog erger dan wanneer je iemand niet tot de verkiezingen toelaat, erger dan een administratieve aanhouding en het is een bestraffing die op geen enkele manier in verhouding staat tot het (fictieve) misdrijf.'

Ontslagen in de culturele sector 

Er zijn al enkele andere voorbeelden van ontslag wegens politieke activiteiten. In Rostov werd geschiedenisleraar Rjabtsjoek ontslagen die eind januari aan de Navalny-demonstraties had meegedaan en in Moskou verbrak de Hogere Economische School het arbeidscontract met docent Anna Vellikok die eind januari tijdens de massameetings werd aangehouden en tot 14 dagen cel veroordeeld. Haar retweet van een oproep om aan de demonstratie deel te nemen werd door de rechtbank aangemerkt als de organisatie van een illegale meeting.

Acteur en toneelregisseur Artjom Nazarov ging op 23 januari in Moskou voor Navalny de straat op en werd vervolgens wegens 'immoreel gedrag' als docent op het theaterinstituut Kobzon ontslagen. 'De door de leraar bewust gepleegde misdaad is op geen enkele manier in overeenstemming met de moraal of de ethiek van een leraar en is volgens mijn visie een immorele daad', aldus de directeur van het instituut op de site.

navalny darja koestova ontslagenDarja Koestova op haar YouTubekanaal

En Darja Koestova, medewerkster van het muzikaal ensemble Berjozka (Berkje) werd ontslagen nadat ze op YouTube verslag deed van de demonstratie van 31 januari. Direct de volgende dag werd ze op het matje geroepen. Toen de directeur haar vroeg of ze van plan was 2 februari weer naar de meeting te gaan beaamde ze dat. 'Ga dan maar naar personeelszaken,' zei de directeur.

(Bronnen: Meduza, Open Media, Republic, Dozjd, The Insider) 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.