Russisch lab stelde vrijwel meteen vergiftiging Navalny vast

Russische medici en laboratoria kwamen vrijwel meteen tot de conclusie dat Navalny in coma was geraakt door een zenuwgif. Dat zegt het onderzoeksteam van Navalny’s (inmiddels in Rusland verboden) anticorruptiefonds FBK, dat zijn medisch dossier van het ziekenhuis in Omsk heeft kunnen fotograferen.

zjdanov en gimadiOnderzoekers van Navalny's FKB  Ivan Zjdanov (links) en Vjatsjeslav Gimadi dienden zich op 2 november onverwacht in het ziekenhuis in Tomsk aan. Beeld van Youtube 

Naderhand werd het medisch dossier vervalst. Een cruciaal document met de laboratoriumuitslag van Navalny’s bloed  werd er uit verwijderd, zeggen Navalny’s medewerkers die beide versies van het medisch dossier hebben vergeleken. De boodschap van de Russische autoriteiten en staatsmedia is steeds geweest: ‘Dat Navalny vergiftigd is, is niet bewezen, als u ons bewijs overhandigt zullen wij het onderzoeken’. Maar van meet af aan was bij medici en autoriteiten bekend wat de ware oorzaak van Navalny’s bezwijking was, zo blijkt volgens het FBK-team uit hun onderzoek.

Op 20 augustus vorig jaar werd Navalny plotseling onwel tijdens een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Nadat de piloot een noodlanding had gemaakt in Omsk, werd hij naar het plaatselijk ziekenhuis vervoerd en in coma gebracht. Twee dagen later, na zware druk van zijn team en echtgenote, werd de oppositieleider overgebracht naar het Charité ziekenhuis in Berlijn. Daar stelden de Duitse artsen vergiftiging vast door een onbekend middel. Op 2 september maakte bondskanselier Angela Merkel bekend dat een Duits legerlab het Russische strijdmiddel novitsjok in zijn bloed had aangetroffen.

Nadat Navalny uit zijn coma was ontwaakt, vroegen zijn medewerkers de medische gegevens in Omsk op met een beroep op het recht van elke patiënt op inzage in zijn medisch dossier. Maar het ziekenhuis negeerde de herhaalde verzoeken.

Toverformule

Op 2 november vlogen Ivan Zjdanov en Vjatsjeslav Gimadi, juristen van FBK, naar Omsk en gingen onaangekondigd naar het ziekenhuis. Ze vroegen eerst aan de directie om de medische gegevens van Navalny, maar kregen te horen dat er eerst overlegd moest worden met de chef de clinique en dat ze over een week antwoord zouden krijgen. Daarop liepen ze direct door naar het archief van het ziekenhuis en zeiden dat de leiding toestemming had gegeven om hen de gegevens te laten zien. Dankzij die ‘toverformule’, kregen ze de papieren te zien en mochten deze fotograferen. Het FBK-team hield dit tot nu toe geheim.

Een maand later werd het medisch dossier overhandigd, nu officieel. Dit gebeurde door de chef de clinique in bijzijn van een notaris met de tekst: ‘Alstublieft, wij hebben niets te verbergen.’ Maar bij vergelijking van de twee dossiers, kwamen verschillen tevoorschijn. De meeste waren onbetekenend, maar één cruciaal document ontbrak in het officieel overhandigde dossier. Dat was een biochemische analyse van Navalny’s bloed door een vooraanstaand Moskous laboratorium, het Sklifosovski instituut.  De analyse wees uit dat het bloed een zeer laag gehalte van het enzym cholinesterase bevatte. Dit duidt op vergiftiging door een cholinesterase remmer, zoals pesticide of een ander zenuwgif.

uitslag lab navalnyUitslag van de bloedanalyse door Moskous lab. Foto Navalny.com

Het Moskouse lab kwam dus op 25 augustus 2020 tot dezelfde conclusie als de Berlijnse artsen een dag eerder, zo constateert het team van Navalny. Het ziekenhuis in Omsk kreeg het resultaat van het lab toegestuurd en het hoofd van de afdeling toxicologie werd zelfs door de FBK-juristen in november gefilmd terwijl hij de laboratoriumuitslag in z’n hand hield. Dezelfde man verklaarde later een en andermaal dat hij uitsloot dat Navalny vergiftigd was. Volgens hem was Navalny in coma geraakt doordat hij oververmoeid was of teveel alcohol gedronken had,  doordat hij niet ontbeten had of door een zonnesteek.

Rusland beschikt over alle gegevens

Het medisch dossier werd vervalst om de waarheid te verbergen, zegt Navalny’s onderzoeksteam. Het ziekenhuis van Omsk heeft de beschikking over voldoende gegevens om de diagnose van vergiftiging door een fosfororganisch gif vast te stellen. Het team benadrukt dat de symptomen en de analyse zijn vastgesteld door Russische specialisten in Russische laboratoria op basis van bloed dat is afgenomen van Navalny terwijl hij in Omsk lag. Rusland heeft steeds gezegd dat het pas een strafrechtelijk onderzoek kan beginnen als er genoeg aanwijzigingen zijn voor een misdrijf en het heeft Duitsland verweten geen informatie te verstrekken.

Ook president Poetin gaf dit als reden voor het achterwege laten van een onderzoek naar de toedracht. Tijdens een vergadering met leden van de adviesraad voor mensenrechten op 10 december antwoordde Poetin op een vraag van tv-presentator Nikolaj Svanidze:  ‘Over de vergiftiging van een bekende figurant. Er is een controle gaande. We kunnen dit echter niet doen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, omdat er geen bewijsmateriaal is,’ aldus Poetin die er op wees dat de Duitsers en de organisatie voor het verbod op chemische wapens OPCW op herhaalde verzoeken weigerden materiaal te sturen.

‘Wij zijn bereid hen te ontvangen, kom hierheen met je materiaal, laat ons zien, waar dat “novitsjok” is. Het is duidelijk dat het van alles kan zijn.’  Toen Svanidze opmerkte: ‘Maar de man is bijna doodgegaan, we kunnen toch zelf een strafzaak openen?’, reageerde Poetin met te zeggen: ‘Nee, dat kan niet. Als iemand bijna is doodgegaan, betekent dat niet dat je in al zulke gevallen een strafzaak moet openen. Wij analyseren het materiaal dat onze diensten in handen hebben.’ 

Het Russische medische dossier bewijst, dat dit een smoes is, aldus FBK, dat zijn bevindingen bekend maakte aan de vooravond van de topontmoeting tussen Poetin en de Amerikaanse president Biden.

Bronnen: Navalny.com, RBK.ru

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.