Namen krijgsgevangenen en andere Russische soldaten in Oekraïne geopenbaard

De namen van een groot aantal krijgsgevangenen en andere militairen uit Rusland, die betrokken zijn bij de Russische oorlog tegen Oekraïne, liggen op straat. Anderhalve week na het begin van de invasie heeft de Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad (SNBO) van de Oekraïense regering een website Okkupant (De Bezetter) in de lucht gebracht waarop bijna honderdduizend Russische soldaten met naam en toenaam zijn verzameld. Behalve hun voornaam, patroniem en achternaam van de soldaten, vermeldt Okkupant ook hun geboortedatum, rang en legeronderdeel. De krijgsgevangen soldaten staan op een apart pagina van de site.

 Okkoepant
Homepage van website Okkupant. Screenshot

Volgens de veiligheidsraad SNBO is het doel van de site om de familieleden en kennissen van de soldaten in Rusland te informeren, onder meer over de vraag of en waar ze krijgsgevangen worden gehouden. De achterblijvers kunnen via een speciale functie op naam zoeken. Okkupant voegt eraan toe dat de Russische militairen worden behandeld conform de conventies van Genève en worden voorzien van voedsel, kleding en medicijnen.

Hack of lek?

De namenlijst is mogelijk afkomstig van een digitale inbraakoperatie in de bestanden van de Russische krijgsmacht of het ministerie van Defensie door de het hackerscollectief Anonymous. Drie dagen na het begin van de oorlog maakte maakte Anonymous bekend bekend dat het een DDoS-aanval had gelanceerd op onder meer het oorlogsdepartement in Moskou. Mocht het databestand zijn gelekt door hoge militaire of regeringsfunctionarissen in Rusland zelf, dan zou dat een ongekende vorm van insubordinatie zijn. Dit soort gegevens zijn geclassificeerd als ‘strikt geheim’ kunnen zelfs zijn ondergebracht in een ‘bijzonder dossier’.

Volgens de Russische nieuwssite Jamal1 is de kartotheek verouderd. Jamal1 trok één soldaat uit de buurt op het schiereiland Jamal bij de Poolcirkel na. Daaruit bleek dat deze Igor K. reeds in 2019 zou zijn afgezwaaid.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.