Poetin: ‘echte oorlog met Westen nog niet eens begonnen’

Rusland mag in Oekraïne dan slechts bezig zijn met een ‘speciale militaire operatie’, het is volgens het Kremlin tegelijkertijd wel degelijk ook in oorlog: in oorlog met het ‘collectieve Westen’. President Poetin gebruikte het woord oorlog, dat andere Russen niet mogen gebruiken op straffe van een veroordeling tot maximaal 15 jaar cel, in een gesprek met de fractieleiders en parlementsvoorzitters uit de Doema die voor deze gelegenheid naar het Kremlin waren gekomen. 

In een toespraak tot de partijleiders op donderdag 7 juli analyseerde Poetin de toestand in de wereld anno 2022. Volgens de Russische president heeft het ‘collectieve Westen onder leiding van de Verenigde Staten’ een oorlog met Rusland ontketend. Het westerse bondgenootschap is daarbij bereid ‘tot de laatste Oekraïner’ te vechten, legde Poetin uit in de Catherina-zuilenzaal van het Kremlin, waar hij twee dagen voor zijn Oekraïense veldtocht in februari begon ook zijn nationale Veiligheidsraad had ontvangen. Rusland heeft echter een antwoord, liet hij weten. ‘We horen dat ze ons om het slagveld willen overwinnen. Laat ze het proberen. Dat is een tragedie voor het Oekraïense volk. Maar iedereen moet wel weten dat wij over de hele linie nog niet eens serieus zijn begonnen’, aldus Poetin.

 DoemafractieleidersOorlog juli2022 FotoKremlin
President Poetin in overleg met de fractieleiders uit de Doema. Foto Kremlin.

Het ‘collectieve Westen’ heeft deze oorlog volgens Poetin ontketend omdat het zijn eigen wereldorde wil verdedigen tegen Rusland en andere soevereine staten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Rusland is een speerpunt in deze oorlog omdat het Westen Rusland niet kan gebruiken. ‘Precies daarom steunt het Westen terrorisme, separatisme, destructieve krachten en vijfde colonnes in ons land’, zei Poetin. ‘Het Westen, dat ooit zulke democratische principes uitdroeg als vrijheid van het woord, pluralisme, respect voor andere meningen is in zijn tegendeel verkeerd: in een model van totalitair liberalisme.’ Maar Rusland zal dit Westen een halt toeroepen. Het tijdperk van het ‘Amerikaanse egocentrisme’ is voorbij. Een multipolaire wereldorde is dan ook nabij. Poetin deed geen concrete handreiking aan het vermaledijde Westen. ‘Wij wijzen vredesbesprekingen niet af. Maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het zal worden om met ons te onderhandelen’, waarschuwde de Russische president.

Zuivering taal

De fractieleiders van de vijf zogeheten ‘systeempartijen’ in de Doema – regeringspartij Verenigd Rusland, de communistische KPRF, de liberaal-democratische LDPR, Rechtvaardig Rusland en Nieuwe Mensen – reageerden positief op de analyse.

De LDPR van de in april overleden Zjirinovski had een dag eerder voorgesteld om Poetin niet langer ‘president’ te noemen maar ‘heerser’ of ‘staatshoofd’. Volgens de partij moet de Russische taal worden gezuiverd van buitenlandse leenwoorden. President is een term die uit Amerika is komen overwaaien. In de sovjetjaren werd de term kritisch gebruikt, omdat alleen de westerse wereld presidenten had’, redeneert de partij. Ook het economische jargon moet worden gesaneerd van woorden die niet zijn ingeburgerd, maar de laatste decennia van buitenaf zijn geïntroduceerd en in Russische oren vreemd klinken. Een woord als ‘inflatie’ bijvoorbeeld worden vervangen door ‘prijsstijgingen’. De media moeten worden gedwongen om maximaal 5 procent importtermen te gebruiken, stelde de LDPR voor.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov reageerde afhoudend op het politieke taalpurisme. ‘Dit is een nieuw idee. We hebben geen positie ten aanzien van dit vraagstuk’, aldus Peskov.

Daags na de ontvangst door Poetin ging de Doema met zomervakantie. Maar niet voor lang. Een week later zouden volksvertegenwoordigers het parlement alweer van reces terug moeten komen voor een ‘buitengewone sessie’ van het parlement. Waarom is niet duidelijk. De officiële verklaring is dat dat er nog moet worden gestemd over een pakket van tientallen wetsontwerpen. Maar Russische media sluiten niet uit dat de Doema bijeenkomt om ‘speciale militaire operatie’ officieel tot ‘oorlog’ te verklaren.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.