Russische vergeldingsaanval met veel doden blijkt verzinsel

Het Russische ministerie van Defensie maakte op 8 januari bekend dat het Russische leger bij raketaanvallen op twee onderkomens in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk 600 Oekraïense soldaten had gedood. De actie was bedoeld als vergelding voor de Oekraïense aanval tijdens de jaarwisseling op Russische militaire verblijven in Makiivka, aldus de verklaring. Maar verslaggevers van Reuters zagen dat de bewuste soldatenverblijven in Kramatorsk niet geraakt waren en vonden ook geen bewijs dat er militairen waren omgekomen.

screen shot 01 09 23 at 02.25 pmMajoor Igor Konasjenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Schermafdruk van YouTube

door de redactie

De Russische inlichtingendienst had achterhaald dat in een schoolgebouw 700 en in een ander 600 soldaten waren ondergebracht, aldus Moskou. Daarop was een raketaanval gevolgd, waarbij 600 Oekraïners om het leven zouden zijn gekomen. Russische pro-oorlogsbloggers reageerden honend op de verklaring en toonden foto’s waarop te zien was dat de raketten geen doel hadden geraakt.

‘De raketten kwamen op de grond naast de gebouwen terecht of op de naastgelegen garages’, schreef bijvoorbeeld blogger ‘Militaire verslaggever’ op zijn Telegram-kanaal met een half miljoen volgers. Het bericht ging vergezeld van foto’s. ‘Wij snappen niet door wie en waarom geconcludeerd is dat daar in een klap 600 Oekraïense soldaten zijn omgekomen, terwijl het gebouw in feite niet geraakt is (zelfs het licht bleef branden). Het is onduidelijk hoe er gerapporteerd is en op welk niveau besloten is ons zand in de ogen te strooien. In plaats van echte vernietiging van manschappen van de tegenstander, wat een waardige reactie zou zijn geweest, is er een wraakactie verzonnen louter voor de media’, zo kritiseerde hij de verklaring van Moskou.

foto kramatorskEr brandt nog licht in een van de militaire onderkomens in Kramatorsk. Foto van Telegram

Verlaggevers van Reuters spraken met bewoners in de buurt van de gebouwen. Zij hadden vlak na 23 uur enkele explosies gehoord, maar daar keken ze niet van op, want dat gebeurde dagelijks. Van een van de gebouwen waren ramen geneuveld en op de binnenplaats van het tweede gebouw was een krater van een inslag te zien. De burgemeester van Kramatorsk meldde schade aan gebouwen, maar zei dat er geen slachtoffers van de aanval waren te betreuren. Kramatorsk ligt een paar kilometer van de plaats Bachmoet in de regio Donetsk waarom al wekenlang hevig wordt gevochten.

Verzinsels van het Russische ministerie van Defensie zijn volgens blogger 'Militaire verslaggever' geen uitzondering. ‘We zijn er al aan gewend dat [woordvoerder] de heer Konasjenkov in zijn briefings zegt dat er al meer HIMARS-raketinstallaties zijn vernietigd dan aan Oekraïne zijn geleverd en dat we vier keer zoveel SU-25 jachtvliegtuigen hebben neergehaald als Oekraïne had.’

Russische legerleiding 'misdadig nalatig'

Zijn kritiek richtte zich ook op de schuldvraag met betrekking tot de dood van de Russische soldaten in de plaats Makiivka, die tijdens de jaarwisseling de dood vonden door een Oekraïense aanval met de HIMARS-raketinstallatie, een precisiewapen van Amerikaanse makelij. Oekraïne zegt 400 Russische soldaten te hebben gedood en 300 te hebben verwond. Rusland heeft de aanval toegegeven, maar heeft het over 89 dodelijke slachtoffers.

Het Russische ministerie verweet de soldaten zelf de aanval te hebben uitgelokt door massaal met hun mobieltjes naar huis te bellen vanwege nieuwjaar en daarmee hun locatie te verraden. Volgens de Russische blogger had de legerleiding de soldaten nooit mogen legeren binnen het bereik van de Oekraïense raketten, vlakbij het front in de regio Donetsk. Andere pro-Russische bloggers weten het grote aantal slachtoffers aan het feit dat er in het gebouw ook munitie was opgeslagen en dat de legerleiding ‘misdadig nalatig’ was door soldaten op één plek onder te brengen in plaats van verspreid. Sommige twitteraars wisten zelfs te melden dat de Russische soldaten bijeen waren gebracht om naar de Nieuwjaarsrede van Poetin te kijken.  

Bronnen: The Bell, Institute for the Study of War, Reuters, Telegram

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.