Het Kremlin heeft voor zijn doen afstandelijk gereageerd op het besluit van Duitsland om Oekraïne toch Leopard-tanks te leveren. De Russische regering maakt zich drukker over het jongste verzoek van Oekraïne aan het Westen om het land ook raketten te leveren waarmee het Russische doelen honderd kilometer achter de huidige frontlinie kan treffen.
Kort voordat bondskanselier Scholz in Berlijn officieel liet weten dat de Bondsrepubliek zich niet afzijdig zou houden maar zich zou gaan voegen bij NAVO-landen die de Oekraïense krijgsmacht ieder met tanks van Amerikaanse, Franse, Britse of Duitse makelij gaan optuigen, noemde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov dit een ‘absurde’ beslissing die alleen maar tot ‘verlenging van de oorlog’ en niet tot ‘veiligheid op het continent’ zal leiden. ‘Perspectief op een diplomatieke uitweg is op dit moment niet te zien’, aldus Peskov. Het Westen kiest voor een ‘doodlopende weg’ die de verhoudingen in Europa verder zal verslechteren. De levering van de zwaardere wapens is gebaseerd op een ‘waanidee’, zei Peskov. ‘De tanks zullen branden, net als de rest’.
Dat de Oekraïense regering ook geschut wil krijgen, waarmee het 100 tot 150 kilometer achter de loopgraven Russische doelen na gaan treffen, lijkt Moskou meer angst in te boezemen. De Russische delegatieleider in Wenen reageerde zo. ‘Als Washington en de NAVO-landen Kyiv voorzien van wapens waarmee diep in Rusland steden kan treffen of kan pogen ons constitutionele territorium [Krim, Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk – red] te pakken, dan wordt Moskou gedwongen zware tegenmaatregelen te nemen. Zeg achteraf niet dat we jullie niet hebben gewaarschuwd’, aldus diplomaat Konstantin Gavrilov.
Uniek interview met chef-staf Gerasimov
Intussen lijkt de Russische krijgsmacht onvoldoende voorbereid te zijn geweest op de mogelijkheid dat de invasie in Oekraïne geen Blitzkrieg zou worden. In een uniek interview met het populaire weekblad interview met het populaire weekblad Argumenti i Fakti erkent bevelhebber Valeri Gerasimov van de generale staf dat het leger werd verrast door de plotseling tegenslagen in Oekraïne. ‘Het systeem van mobilisatie en training was niet volledig aangepast aan de nieuwe moderne economische verhoudingen. Dus ik moest alles onderweg corrigeren, vertelt hij in dit uniek vraaggesprek, uitzonderlijk omdat de commandant der strijdkrachten zich eigenlijk nooit laat interviewen maar in stilte werkt.
Dat aanpassingsproces is volgens Gerasimov nog niet afgerond. Voor de feestdagen in december heeft president Poetin een groot hervormingsprogramma voor het leger aangekondigd. Daarbij zullen kosten noch moeite worden gespaard. Alles (financiële) middelen die leger, luchtmacht en marine nodig denken te hebben, zullen door de schatkist worden opgebracht, beloofde Poetin in een bijeenkomst voor de legerleiding. Dit ‘plan voor de opbouw en ontwikkeling van de strijdkrachten is wel complex’, waarschuwt Gerasimov in Argumenti i Fakti. Maar ook ‘op dit moment neemt de Generale Staf reeds alle maatregelen om de doelen van de speciale militaire operatie en de militaire veiligheid van ons land te waarborgen’, aldus de commandant der strijdkrachten. ‘Zo worden er twee nieuwe militaire districten (Moskou en Leningrad) ingericht, drie nieuwe gemotoriseerde divisies geformeerd in de regio’s Cherson en Zaporozja, evenals een legerkorps in Karelië’. Nog nooit heeft Rusland zo’n ‘hoog niveau van militaire activiteit’ gekend, concludeert Gerasimov in het weekblad.